25 borászat az Egri Csillag Fesztiválon

Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az egri vár ad otthont.

A fesztivált az Egri Csillag elnevezésű fehér házasítás népszerűsítésére szervezik. “Kevesen tudják, hogy az Egri Borvidék ültetvényeinek 50 százaléka fehér szőlő fajtákból áll, hiszen Egerről általában mindenkinek a Bikavér jut eszébe. Az új bor bevezetésével három évvel ezelőtt a vidék fehér szőlőfajtáit kívántuk tematizálni” – mondta el a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Gál Tibor borász.

Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és a muskotályos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál – tette hozzá a borász. Az Egri Csillag nevet egy internetes névválasztó kampány keretében a közönség választotta a bornak és jelenleg már több mint 30 borász készíti saját Egri Csillagát. Az új évjáratot minden évben március 15-én hozzák forgalomba – emelte ki Gál Tibor.

6a00d8341c018253ef01a510966e8c970c-640wi

A háromnapos programon öt egri étterem egy-egy ételt is készít majd a fehér cuvée-hez, ezeket szintén meg lehet kóstolni a helyszínen, ahol az estéket koncertek színesítik. A fesztiválra az Egri borvidéket teljes körűen bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven kiadott könyvet is megjelentettek, hogy hasznos információkkal segítsék a borhoz értőket és a kezdő borkóstolókat egyaránt. Az Egri bor című kiadvány a vidék borfajtái és dűlői mellett részletesen bemutatja a termelőket is.

A szervezők elmondták: a lengyel-magyar barátság évének tiszteletére a programot úgy szervezték, hogy egybeessen a lengyelek május 3-i nemzeti ünnepével. Részletes információk a fesztivál honlapján (egricsillag.hu) érhetők el.

MTI

75-en haltak meg tavaly a munkahelyükön

Tavaly 75 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebből 8 halálos kimenetelű munkahelyi balesetet regisztráltak a fővárosban - ismertette Budapest...