3000 éves betegség az érszűkület

Már 3000 éve szenvedhet az ember az érszűkülettől – derült ki brit kutatók új tanulmányából.

A Szudán északi részén dolgozó tudósok öt csontvázon találtak olyan jeleket, amelyek az érfalak megvastagodására utalhatnak – tudósított a BBC az International Journal of Paleopathology című szaklapban megjelent tanulmányról. A kutatók szerint felfedezésük segíthet megérteni ennek a szív- és érrendszeri betegségnek az evolúcióját.

A csontvázak az i. e. 1300-800 közötti időszakból származnak, a három nő és két férfi 35 és 50 éves kora között halt meg. A Nyugat-Amara régészeti ásatási hely, ahol megtalálták őket, a fővárostól, Kartúmtól 75 kilométerre fekszik a Nílus nyugati partján.

istock_000005173173medium_w640

A csontvázakat a British Museum kutatócsoportja ásta ki, a munkában részt vett a Durhami Egyetem kutatója, Michaela Binder is, aki elmondta: nagyon keveset tudnak a hajdani embercsoportok érszűkületéről, mivel a csontokon igen nehéz a nyomára akadni. A most megvizsgált 3000 éves csontvázakon az érfalak lerakódásainak elmeszesedett nyomát találták meg, ez pedig arra utal, hogy a betegség nem csupán a modern életmód okozta probléma, hanem gyulladás, genetikai okok és az öregedés számlájára is írható – vélte Binder.

MTI

Mik azok a hangdrogok?

Ez a legújabb internetes őrület, ami egyelőre csak kevés kamaszt ragadott magával, de vajon meddig marad ez így? Mikortól kell...