A digitális felzárkóztatás keretében Ismeretterjesztő előadássorozat – Balotaszálláson

A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” pályázat keretében megrendezésre került az Ismeretterjesztő előadássorozat – Balotaszálláson című rendezvényünk.

A program célja, hogy a digitális világból kimaradó állampolgárokat nyitottá tegye a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére, illetve ösztönözze őket, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében – akár a közösségi internethozzáférési pontok mentori szolgáltatásának igénybe vételével, akár a családjuk, szomszédjuk, ismerőseik segítségével. Külön figyelmet érdemel a fogyatékkal élők digitális világba való integrálásának elősegítése, esélyegyenlőségi szempontok következetes érvényesítése.

Időpont:

1. alkalom: 2019. 12. 06. (Péntek) 10:00-tól 12:00 –ig
  2. alkalom: 2019. 12. 06. (Péntek) 12:00-tól 14:00 –ig
  3. alkalom: 2019. 12. 06. (Péntek) 14:00-tól 16:00 –ig

Helyszín: 6412 Balotaszállás, Balassa Bálint u. 10. – Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér

Program keretében megvalósított tevékenységek

Ismeretterjesztő, nem formális IKT eszközöket népszerűsítő oktatási programokat valósítottunk meg Balotaszálláson, 3 alkalommal, alkalmanként két órában. Az előadások alkalmával megismerkedhettek a résztvevők az internet nyújtotta lehetőségekkel.
Ismeretterjesztő előadásunk célja az volt, hogy a célcsoport megismerje az IKT digitális eszközök történetét, fejlődésének gyorsuló  ütemét; megismerje az olyan internet nyújtotta lehetőségeket, online szolgáltatásokat, mint ügyfélkapu, elektronikus közigazgatás, netbank használata, online biztosítás. Ezeket saját okostelefonjaikon is megtanulhatták használni. Az előadó projektor segítségével mutatta be az adott témát. Fontos volt, hogy a célcsoport megismerje a digitális eszközök gyakorlati használatát, okostelefonjaik nyújtotta lehetőségeket. (közösségi média, kommunikációs felületek, kedvezményes vásárlási lehetőségek, médiafogyasztási lehetőségek, érdeklődési kör, munkakeresési lehetőségek)

Témáink voltak többek között:

• lakossági szociális pályázatok (Otthon Melege Program, Erzsébet Program, stb.)
  • olyan szolgáltatások, amelyek a személyes jelenlét szükségességét váltják ki, s ez által költségmegtakarítást jelenthetnek (pl. elektronikus közigazgatás, elektronikus kereskedelem, stb.)
  • munkakeresés támogatása (álláshirdetések, munkaügyi központok, távmunka lehetősége, stb.)

Nagy hangsúlyt kapott a programokon a személyre szabott, és egy-egy célcsoport specifikus igényekre épülő megközelítés kialakítása. Amely azt jelentette, hogy nemcsak elméleti, hanem interaktív módszerekkel, élménypedagógia segítségével sajátíthatták el az adott témakörhöz tartozó tudást, ezáltal fejleszthették digitális kompetenciájukat.

Az előadásokon hangsúlyt fektettünk arra, hogy a felnőtteknek meg kell tanulni utat mutatni a gyermekek számára, és fontos, hogy mint szülők felelősségteljes nevelői döntéseket hozzanak, hogy ha kell, józan korlátokat állítsanak fel a digitális eszközök használatában. Egyértelművé vált, hogy a digitális eszközök használata, nem csupán erős függőségveszélyt hordozó eszköz, hanem egy lelkiismeret nélküli iparággal és üzleti modellel is fel kell venniük a küzdelmet, úgy hogy végül gyermekeik is hasznosan és innovatív módon vegyék kezükbe ezt a technológiát, és ne a technika uralja őket.

Egyéni szinten a társas életük előmozdítására is szolgál az internet használatának ismerete. Az idősek körében a legfontosabb változások, melyet a program elindított: az elmagányosodás csökkentése, szociális élet kiépítése/fejlesztése, családi kapcsolattartás egyszerűsítése a közösségi oldalak, e-mail szolgáltatás révén. Mindennapjaik könnyebbé válnak az E-Magyarország szolgáltatások önálló használatával, az egészségügyi lehetőségekkel (pl. kórtörténet) és az online vásárlási lehetőségekkel. Minden programsorozat végén az adott településen kérdések-feleletek óráját tartottunk, ahol a résztvevők megerősítettek minket abban, hogy az ilyen típusú tájékoztatás elősegítette őket a minőségi és értő internethasználatban, hogy az ott található információk mennyire fontosak és hasznosak, de a nem megfelelően szűrt információk mennyire negatív hatásúak, és félrevezetőek is lehetnek.

Balotaszállás, 2019. december 7.

A digitális felzárkóztatás keretében Workshop – Kelebián

A digitális felzárkóztatás keretében Workshop – Kelebián A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján,  a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online...