A digitális felzárkóztatás keretében Ismeretterjesztő előadássorozat – Zsanán

A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” pályázat keretében megrendezésre került az Ismeretterjesztő előadássorozat – Zsanán című rendezvénye.

A program célja, hogy a digitális világból kimaradó állampolgárokat nyitottá tegye a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére, illetve ösztönözze őket, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében – akár a közösségi internethozzáférési pontok mentori szolgáltatásának igénybe vételével, akár a családjuk, szomszédjuk, ismerőseik segítségével. Külön figyelmet érdemel a fogyatékkal élők digitális világba való integrálásának elősegítése, esélyegyenlőségi szempontok következetes érvényesítése.

Időpontok:

1. alkalom – 2019. 09. 05. (Csütörtök) 14:00-tól 16:00 –ig
  2. alkalom – 2019. 12. 10. (Kedd) 12:00-tól 14:00 –ig
  3.  alkalom – 2019. 12. 10. (Kedd) 14:00-tól 16:00 –ig

Helyszín: 6411 Zsana, Kossuth Lajos u. 3. – Zsana Község Önkormányzata

A program keretében megvalósított tevékenységek

Ismeretterjesztő, nem formális IKT eszközöket népszerűsítő oktatási programokat valósítottunk meg Zsanán, 3 alkalommal, alkalmanként két órában. Az előadások alkalmával kihelyezett laptopok segítségével megismerkedhettek a résztvevők az internet nyújtotta lehetőségekkel is.

Ismeretterjesztő előadásunk célja az volt, hogy a célcsoport megismerje az IKT digitális eszközök történetét, fejlődésének gyorsuló  ütemét; megismerje az olyan internet nyújtotta lehetőségeket, online szolgáltatásokat, mint ügyfélkapu, elektronikus közigazgatás, netbank használata, online biztosítás; megismerje a digitális eszközök gyakorlati használatát.

Előadóink kitértek az alábbiakra:

• pénzkereseti lehetőségek (pl. aukciós site-ok, apróhirdetési oldalak, stb.);
  • távol élő családtagokkal való kapcsolattartás lehetősége (pl. e-mail, chat, Facebook, Skype, felhő- alapú szolgáltatások – fényképek megosztása, stb.)
  • kedvezményes vásárlási, megtakarítási lehetőségek (pl. aukciós site-ok, webshopok, stb.);
  • társkeresés (randi oldalak, chatszobák, stb.);
  • médiafogyasztási lehetőségek (pl. videó megosztó oldalak, online televíziós tartalmak, internetes rádiók, zeneletöltők, stb.);
  • érdeklődési kör, hobbi (pl. közösségi oldalak, szakmai közösségek, stb.);

Fiataloknak és időseknek egyaránt az érdeklődési körüknek megfelelő témákkal, közösségi oldalak és a médiafogyasztási lehetőségekkel készültünk, bemutattuk a hosszútávú lehetőségeket is. Motiváló erő a tanulási vágy, és a szolgáltatások révén a mindennapi élet megkönnyítése.

A foglalkozásokon lehetőségük volt szabad internethasználatra, kipróbálhatták az e-Magyarország Program ill. Ügyfélkapu oldalait, illetve böngészhettek az előadások alkalmain elhangzott motivációkra épülő weboldalak között.

Nagy hangsúlyt kapott a programokon a személyre szabott, és egy-egy célcsoport specifikus igényekre épülő megközelítés kialakítása. Amely azt jelentette, hogy nemcsak elméleti, hanem interaktív módszerekkel, élménypedagógia segítségével sajátíthatták el az adott témákörhöz tartozó tudást, ezáltal fejleszthették digitális kompetenciájukat.

Nagyszülők és fiatalok együtt, közösségben, egymást segítve sajátíthatták el a digitális világ nyújtotta lehetőségeket és hosszabb távú elmélyítését.

Zsana, 2019. december 11.

MEGHÍVÓ: Tematikus helyi rendezvény Tompán

MEGHÍVÓ Tematikus helyi rendezvény Tompán   A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján szeretettel meghívja Önt és családját...