A digitális felzárkóztatás keretében Workshop – Kunfehértón

A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” pályázat keretében megrendezésre került a Workshop  –Kunfehértón című rendezvényünk.

A program célja, hogy a digitális világból kimaradó állampolgárokat nyitottá tegye a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére, illetve ösztönözze őket, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében – akár a közösségi internethozzáférési pontok mentori szolgáltatásának igénybe vételével, akár a családjuk, szomszédjuk, ismerőseik segítségével. Külön figyelmet érdemel a fogyatékkal élők digitális világba való integrálásának elősegítése, esélyegyenlőségi szempontok következetes érvényesítése.

Időpont:

1. alkalom: 2019. 12. 16. (Hétfő) 12:00-tól 15:00 –ig
  2. alkalom: 2019. 12. 16. (Hétfő) 15:00-tól 18:00 –ig
  3. alkalom: 2019. 12. 16. (Hétfő) 18:00-tól 21:00 –ig

Helyszín: 6413 Kunfehértó, Tábor u. 27. Kunfehértói Sporttábor Rendezvényterme

Program keretében megvalósult tevékenységek

A program keretében 3 alkalommal 3-3 órás workshop-ot valósítottunk meg Kunfehértón, a szabad vállalkozási zónába eső településen.

A háromalkalmas workshop különböző motivációs témákra épült, melynek során a résztvevők frontális előadás keretében, szakemberek segítségével ismerhették meg a kormányzati szolgáltatásokat, a családok, friss házasok számára való lehetőségeket (Babaváró hitel, Falusi CSOK, Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása). Saját okostelefonjaikra applikációkat telepítettek fel, és segítséggel kereshettek rá e-Magyarország pontokra, megtanulták az ügyfélkapu használatát. Megismerték a mezőgazdasági pályázati lehetőségeket, bemutattuk a pályázati felületeket, és azok használatát. Megtanulták, hogy értő módon tudják használni a korszerű digitális eszközöket, meg tudják védeni magukat az online térben. A program során a résztvevők szakember segítségével tájékozódhattak, kereshettek rá az előbb felsorolt témákra saját okostelefonjaikon.

Nagy hangsúlyt kapott a programokon a személyre szabott, és egy-egy célcsoport specifikus igényeire épülő megközelítés kialakítása. Amely azt jelentette, hogy nemcsak elméleti, hanem interaktív módszerekkel sajátíthatták el az adott témakörhöz tartozó tudást, ezáltal fejleszthették digitális kompetenciájukat. A foglalkozásokon lehetőségük volt szabad internethasználatra, kipróbálhatták az e-Magyarország Program illetve Ügyfélkapu oldalait, illetve böngészhettek az előadások alkalmain elhangzott motivációkra épülő weboldalak között.

Minden programsorozat végén az adott településen kérdések-feleletek óráját tartottunk, ahol a résztvevők megerősítettek minket abban, hogy az ilyen típusú tájékoztatás elősegítette őket a minőségi és értő internethasználatban, hogy az ott található információk mennyire fontosak és hasznosak, de a nem megfelelően szűrt információk mennyire negatív hatásúak, és félrevezetőek is lehetnek.

Kunfehértó, 2019. december 17.

A digitális felzárkóztatás keretében Ismeretterjesztő előadássorozat – Zsanán

A digitális felzárkóztatás keretében Ismeretterjesztő előadássorozat – Zsanán A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az...