Az emberi kapcsolatok változása

Az emberi kapcsolatok az évszázadok folyamán változtak. Minden évtizedeknek megvolt az akkori trendje, szokása és furcsasága.

Az ősemberek ösztönlények voltak. Talán azért kerestek maguknak párt, hogy természetes szükségleteiket kielégítsék, és a szaporodást fenntartsák. Nem voltak túl fejlettek az emberi kapcsolataik, hiszen 35-40 év volt az átlag korhatár. Idejük sem volt „kialakítani” a férfi nő közötti átlag problémákat.
A középkorban a társas élet jórészt az uralkodói udvarok szertartásos életéhez kapcsolódott. A lovagi kultúrában az ideális ember nemes volt és előkelő.  A vásár a középkori ember számára már nemcsak az árucsere, hanem a társas kapcsolatok és az információszerzés színhelye is volt. Számukra a hit nem kérdés, hanem az élet természetes része volt. A mai kor emberei idealizálják a világot, és a hit is egy misztikus szellemé alakult át, amit félünk szabaddá engedni a palackból.

1305137527605_The-Science-of-Sex-Apeal_mif_640_320

A nő kilép középkori szigorú elzárkózottságából, családtagból és anyából élettárssá, társadalmi lénnyé, sőt társas élet központjává lesz. Egészen a 19-20. századig a nők, szinte a férfiak kirakati bábujaként voltak számon tartva.
Az emancipáció lehetővé tette, hogy szabadon nyilváníthassák ki érzéseiket. Ez persze több problémát is felvet a „teremtés koronái” számára . A rengeteg tenni való közé még a női érzések, vágyak kielégítése is repertoárra került. A háború, a tudomány nagy léptű fejlődése, a sajtószabadság, a média és a szexuális forradalom még nyíltabbá és bonyolultabbá tette az emberi- a féri női- kapcsolatokat. De vajon jó, hogy ilyen közel engedjük magunkhoz a fejlődést? Nem vet fel esetleg még több problémát?

A háborúban a szerelem a hétköznapok, és a valóság elöl való menekülés volt. Természetfeletti érzéseket engedett szabadon, és bátran mertek hinni a feltétel nélküli érzelmekben.  Felmerül a kérdés, hogy valóban őszinte érzések keltek szárnya vagy csak egy képzeletbeli világba menekülés tette lehetővé a túlélést? Mindenesetre egy csomag papír zsebkendő mellet igazán kellemes érzelmi túra egy hollywoodi háborús filmet végignézni, egy magányos estén.  A nyílttá vált szexualitás viszont összetörte ezt az álomképet. Az állati és szenvedélyes testiség átvette a romantika helyét. Ebben a rohanó világban senki nem tud belezsúfolni egy kis romantikát a határidő naplójába. Felgyorsultak az emberi kapcsolatok. Míg régen az ismerkedés közel s távol két hónapig tartott manapság csak egy „hello, mizura” futja, ahogy azt a popkultúra sugallja. Míg az érzelmeid valós feltárását őszinte vallomásnak szántad, a mai kor mintapéldányai pedig az ágyába való becsalogatásra. De lehetséges, hogy nincs is többre szükségünk.

sex-640x300

A férfiak próbálnak minden adódó lehetőséget megragadni, amit persze szemrebbenés nélkül ki is használnak. Nem feltétlen a határtalan női naivitás eredménye teszi mindezt lehetővé, hanem a nők közötti versengés eredményezi. A házasság szelleme mára már visszavonulót fújt, és a női praktikák ellen is kezd immúnissá válni. Nem csoda, hogy minden eszközükkel, fojtogató szorítással béklyózzák meg a kiszemelt hímnemű egyedeket. Vajon ez a túlzott féltés hova vezet? Lehetséges, hogy emiatt úszkálnak, oly nagy bátorsággal a kapcsolatok tengerében a férfiak, mivel úgyis horogra akadsz. Lehetséges, hogy nem a férfiakban kell mindig a tüskét keresni? Mi nők sem az egyszerűségre törekszünk.  Lételemünk a komplikált kapcsolat.

Az egyszerűség talán túl bonyolult. Fojtó egy tökéletes, rendes, nyugtató kapcsoltak. Mivel már minden a hibákra és taktikázásra éleződött ki, hogy észre sem vesszük, ha valami tényleg olyan, mint amilyennek látszik. Keressük, sőt vonzzuk a bajt, ha minden rendben találunk. Az a normális, ami nem normális? Az is baj, ha kapcsolatban élünk és az is baj, ha nincs kapcsolatunk. Lehet nem véletlenül alakultak át ilyen mértékben az emberi kapcsolatok. Talán önmagunk és érzelmeink megismeréséhez kell ezen az úton haladnunk. Hiszen ha nem ismerjük a bú fájdalmát nem is tudhatjuk, milyen jó boldognak lenni.

Növeljük az önbizalmat vacsorával

A közös családi étkezések során való beszélgetés segít fejleszteni a gyerekek kommunikációs képességeit és ezáltal a magabiztosságukat. A 35 ezer...