Bőrtípus definíció

A tiszta, makulátlan, ragyogó arcbőr minden nő álma. De Dr. Thomas Fitzpatrick szerint ezek a nők nagyobb hajlamosságot mutatnak az idő előtti öregedésre. 1975-ben Dr. Fitzpatrick, a Harvard Orvosi karának bőrgyógyásza megalkotta a bőrtípus szerinti besorolását az ibolyántúli sugárzás elviselésének tükrében – számol be a Health Today.

A Fitzpatrick besorolás – amit az alkotójáról neveztek el – azt mutatja, hogy azok az emberek vannak leginkább kitéve a nap ártó sugarainak és ezáltal sokkal sebezhetőbbek az idő előtti öregedéssel szemben, akiknek I-III típusú bőre van.

Az alábbi táblázat mutatja Fitzpatrick tanulmányából leszűrt bőrtípusokat és azok jellemzőit:

• Bőrtípus I – Nagyon fehér vagy szeplős bőr, mindig leég
• Bőrtípus II – Fehér bőr, általában leég
• Bőrtípus III – Fehéres vagy enyhén kreolos bőr, néha leég
• Bőrtípus IV – Középbarna, ritkán ég le
• Bőrtípus V – Barna vagy kreolos bőr, nagyon ritkán ég
• Bőrtípus VI – Fekete, soha nem ég

Gently-clean-skin-640x290

Ám ne aggódjon abban az eseten sem, ha érzékenyebb bőrűek közé tartozik, csak elővigyázatosabbnak kell lennie. Győződjön meg arról, hogy napos időjárásban több rétegbe fedje be a bőrét legalább15 vagy annál magasabb faktorszámú naptejjel. Másik megoldás lehet egy tanulmány szerint, ha pótoljuk a bőrünk tápanyagkészleteit, kombinált antioxidánsokkal, karotinnal, C- és E-vitaminnal, valamint szelénnel. Ezáltal el tudja kerülni a nap öregítő hatásait.

A mozgás a hosszú élet titka

A mozgásszervi problémák tekintetében Magyarország 33 százalékkal az élen áll az Európai Unión belül az Eurobarométer adatai szerint. Ennek okairól,...