Drogellenes kampány Sanghajban

Ijesztő mértékben nő a hatóságok szerint a kábítószer-kereskedelem Sanghajban, annak letörésére így átfogó kampányt indul a kelet-kínai metropolisban.

A városi tájékoztatási hivatal által idézett statisztikák szerint a 2013 januárja és 2014 áprilisa közötti időszakban 6500 droghasználattal kapcsolatos esetet kezeltek a városban, amelyek során több mint hétezer embert vettek őrizetbe, s 1,2 tonna kábítószert foglaltak le. Az esetek száma az előző év hasonló időszakához képest 6 százalékos emelkedést mutat – derül ki a statisztikákból.

A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy: a drogkereskedelem érezhetően fokozódik Sanghajban. A metropolis nem szolgál ugyan gyártóbázisként, de fontos közlekedési csomópontként és rendkívül jó infrastrukturális adottságai miatt mindinkább regionális elosztóközpontként működik.

640_2014_01_29_17_37_17

A droghasználók száma szintén jelentős mértékben nő: a regisztrált felhasználók száma május végén 74 ezret tett ki, 11 százalékkal többet, mint 2013 májusának végén. A trendek azért is aggasztóak, mert a szerhasználók 60 százaléka 35 év alatti fiatal, 90 százalékban pedig szintetikus drogokat, például súlyos függést okozó metamfetamint vagy ketamint használnak. A drogkereskedelem visszaszorítása érdekében a hatóságok átfogó városi kampányt hirdettek, amelynek során a fokozott ellenőrzések mellett az oktatási intézményeknek, vállalatoknak és közösségi szervezeteknek a drogok hatásáról szóló oktatást tartanak majd.

A fokozódó droghasználat nemcsak Sanghajban, hanem Kína-szerte erősödő probléma: nem hivatalos becslések szerint 12-15 millió függő is lehet ma az országban, a városi fiatalok mellett pedig nő a szert használó migráns munkások és vidéki fiatalok száma is.

MTI

Készült a Jenei Tibor Közhasznú Alapítvány támogatásával.

Szólj hozzá!

Read previous post:
Megkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei megkezdték a héten a nyári idegenforgalmi ellenőrzéseket, kiemelten a...

Close