Egészség Nap a Dózsa György Gimnáziumban

Rövid bemutatkozás

Alapítványunk 2004 óta segíti a hátrányos helyzetű, szenvedélybeteg és az egészségükkel nem foglalkozó, 12-25 év közötti életkorú, céltalan fiatalokat gyógyulásukban és a helyes út megtalálásában, pszichológusok segítségével, mindenki számára elérhető életpályamodell bemutatásával. 2014-ben a méltán világhírű Rippel Fivéreket kértük fel Alapítványunk nagyköveteinek, arcainak, akik szegény családból és hátrányos környezetből értek el világraszóló sikereket, váltak társadalmunk megbecsült tagjaivá. Ettől kezdve az Ő segítségükkel próbáljuk még nagyobb hatásfokkal – és a rászorulók figyelmét könnyebben magunkra vonva – integrálni a fiatalokat, elérni célunkat, hogy – többek között – a mozgásművészeten keresztül fiataljaink eljuthassanak a világba, aktív résztvevői lehessenek a közösségnek, ne riadjanak vissza, sőt, motivációt adjon nekik a cél, hogy minél nagyobb szerepvállalásuk legyen a kulturális életben és tegyék mindezt egészségesen.

A kezdeményezés

Egy új kezdeményezésként – pilot jelleggel – 2014 májusában a budapesti Dózsa György Gimnáziumban egy mérten eredményes, úgynevezett Egészség Napot tartottunk, magánadományokból finanszírozva. A tapasztalatokat felhasználva ezt a rendezvényt szeretnénk a 2014-15-ös tanévben eljuttatni számos fővárosi középiskolába, hosszabb távon pedig országos szinten kiterjeszteni a
legtöbb – szenvedélybeteg illetve hátrányos helyzetű fiatalt nevelő – intézményre. A kezdeményezés megvalósításában részt vevő intézményeket a HVG középiskolai rangsorát és az Oktatási Hivatal adatait alapul véve, felmérések és rászorultság alapján választjuk ki. A fiatalok intézményen belüli kiválasztása egyrészt jelentkezés, másrészt az igazgatókkal és a tanári karral együttműködve, javaslataik alapján történik.

Megvalósítás

Az Egészség Nap egy anonim felmérő teszt kitöltésével, majd a Rippel Fivérek nagy sikerű, 15 perces bemutatójával, és programismertetéssel kezdődött. A foglalkozások időtartama a rendezvény folyamán – a szünetekkel együtt – összesen 8 óra hasznos elfoglaltságot biztosított a résztvevő fiataloknak.

A sportpályákon felállított speciális eszközök, gumiágyak, függönyök segítségével, mindenki által élvezhető csapatépítő tornaórát tartottak. Itt tehetségtől és bátorságtól függően igen komoly akrobatikus alapelemeket is elsajátíthattak az érdeklődők. Játékos csapatépítő gyakorlatokkal próbáltuk emlékeztetni a fiatalokat, mekkora örömet, felüdülést jelent a mozgás, mennyire fontos mindannyiunk számára az egészség megőrzése. A foglalkozás alatt a Rippel Fivérek és az oktatók fokozottan keresték a tehetségeket, akik, amennyiben alkalmasak és nyitottak az együttműködésre, Alapítványunk támogatásával – díjmentesen – felvételt nyerhettek a budapesti Rippel Akadémiára (http://www.rippel.hu/rba/). Itt mélyebben elsajátíthatják az akrobatikus cirkuszi elemeket, megismerhetik a tánc, a koreográfia fontosságát és az akrobatikus előadó-művészet sok titkát. A legsikeresebbek a Rippel Fivérek produkcióiban szerepelhetnek és elindulhatnak a művészi pályán. A kevésbé sikeresek is megismerhetik ennek a csodálatos világnak a titkait és megérthetik, hogy milyen fontos egészségesen, fontos célokért élni.

A fizikai foglalkozások után egy előadó teremben részt vettek egy egyórás, a fent említett témára szakosodott előadáson, majd egy újabb órában kötetlen beszélgetésre invitáltuk a fiatalokat, ahol a felkért pszichológusaink és szakemberek irányításával, a drogokkal, egészséggel kapcsolatos legfontosabb és akár legfurcsább kérdéseikre is választ kaphattak a résztvevők. Szakembereink az előadások folyamán hitelesen tudták ábrázolni a kemény munka, a kitartás és természetesen a tudatmódosító szer mentes, egészséges életmód fontosságát, érintve az elhízás fokozottan káros lelki és fizikai következményeit is. Pszichológusaink pedig bevált, játékos metodika alapján vették rá a résztvevőket, hogy megnyíljanak és aktívan részt vegyenek a beszélgetésben.

Szakácsunk eközben ételt készített minőségi helyi alapanyagokból, bizonyítva a hagyományos értékek megőrzésének fontosságát. Szakácsunk röviden, kötetlenül, praktikus tanácsokkal látta el a fiatalokat a helyes étkezési/ételvásárlási szokásokról, a helyben vagy akár otthon termesztett alapanyagok előnyben részesítéséről. A rendezvény teljes lebonyolítását az Alapítvány vállalta.