Az egészséges faluért programsorozat

Örömmel értesültünk róla, hogy a falu vezetősége programsorozatot tervez az egészséges életmód népszerűsítéséért, a dohányzás, drog, alkohol káros hatásai ellen. Alapítványunk a következő ötletsorozattal járul hozzá a tervekhez:

I., Rajz, plakátverseny

Általános iskolás korosztály részére.

Téma:

  • Milyennek látod a dohányzó felnőttet? Láttál már részeg embert a faluban? Hogyan hívnád/el a figyelmét, hogy ne ártson magának? Hogyan viselkedik a részeg ember a családjával

Kivitelezés: rajz, festmény, montázs, alap: rajzlap

A gyermekeknek hihetetlen a fantáziája, rábízhatjuk magunkat. Az eredmény tükörkép lesz, ami lehetne a kiállítás címe is, ,,Így látnak minket a gyerekeink” alcímmel. Vajon meg tudjuk-e mozgatni a tizennégy éven felüli fiatalokat is, akik már kikerültek az általános iskola kötelékéből? Vannak-e olyan „sejtek” a faluban, akiken, amiken keresztül egyáltalán meg lehet szólítani őket (civil szervezetek, plébánia, könyvtár)?

  • Hogyan hívnád fel szellemes, akár tréfás mondatokkal társad figyelmét a drogfogyasztás ártalmaira? Milyenné válik, aki drogozik? Egymás közt a saját „nyelveteken” hogyan ráznád fel a barátod, akit eltévelyedni látsz?

Kivitelezés: színes újságpapír montázs, festés, alap: fehér/színes nagyméretű kartonlap.

Eredményhirdetés: korosztályonként díjazzunk. Ajándékokat gyűjthetünk ismerősöktől, civil szervezetektől.

Alapítványunk felajánlása: Alapítványunk a 14 éven felüli korosztálynak mobiltelefon kártyákat biztosítana, ami talán a legkecsegtetőbb számukra.

Kiállítás: Minden pályázati művet állítsunk ki a Művelődési Házban. A legjobb munkák kiemelten megjelenhetnének hetente, kéthetente váltva a falu ABC-je, üzletei, kocsmái, presszói ablakában, természetesen előre egyeztetve a vállalkozóval. Hosszú időre el lennénk látva figyelemfelkeltő anyaggal.

  • Jelmondatok, kijelentő, kérdő vagy felszólító módban.

Megszólítás: légy szellemes, megdöbbentő, felrázó! Miért ne cigizzen a gyerek?

Szólj a kisebbekhez! A kicsi is szólhat a nagyhoz, felnőtthöz, hogy miért ne igyon/drogozzon.

Kivitelezés: egyszerűen kézzel írva.

Megvalósítás: a zsűri számítógépre szerkeszti.

Kiállítás: A falu buszmegállóinak hirdetőtábláin megjelentetjük, hétről-hétre derűs pillanatokat okozva az ott várakozóknak.

Alapítványunk felajánlása: Alapítványuk aktivistáival vállalja a művek cseréjét a hirdetőtáblákon. Zsűritagként, az esemény színvonalát emelve meghívhatjuk Alapítványunk
kuratóriumának fiatal művészettörténész tagjait.

II, Hírmondó újság

  • Indítsunk vicc rovatot!

Vigyünk humort ebbe a rendkívül száraz újságba.

  • Legyen a szülőkhöz szóló rovat a drogmentes ifjúságért!

Közölje folytatásokban a drogok felismerhető hatásait, hogy a szülő határozottan tudjon fellépni!

  • Lassan mindenkit elhalmoznak a büntetések: parkolás,közút, BKV, APEH … Adós fizess! – a jelszó.

Segítsünk informálni az embereket, mi az a közmunka, milyen pénzbüntetés váltható közmunkára. Legyen becsülete a közmunkának, hiszen lassan mi is odakerülhetünk, elég egy lejárt jogosítvány egy közúti ellenőrzésnél. A megfizethetetlen adósságok egy család életminőségének romlásához, lassú lecsúszáshoz vezethetnek. A kilátástalanság, elkeseredettség táptalaja a szenvedélybetegségeknek. Lépjünk időben! Ne várjunk reménytelen anyagi forrásokra! Tegyük, meg amit lehet, és amíg lehet! Figyeljünk egymásra!

Észrevétel:

A napokban újabb generációval találkoztam a buszmegállóban. 9-10 évesek cigiztek, ücsörögtek. Ne várjuk ki, amíg mindent tönkretevő vandálokká válnak! Nem zárhatjuk ki, hogy a játszóteret tönkretevők, a falu végén drogozók, gyújtogatók is a „mieink”! A mi, egykor dédelgetett kicsinyeink váltak azzá, mert elvesztettük a fonalat velük, kiengedtük a kezünkből őket. Nem adtunk elég útravalót nekik, elég tartással, becsülettel, felelősséggel rendelkezzenek.

Megszakítás