Étvágycsökkentő nikotin

Amerikai kutatók rájöttek, hogyan fejti ki az agyban étvágycsökkentő hatását a nikotin; a felfedezés majdan az elhízás elleni küzdelmet is segítheti.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói tanulmányukban azt írták le, miként aktivál a nikotin bizonyos neuronokat az agy hipotalamusz nevű területén. Ezek az idegsejtek jelzik a szervezetnek, hogy eleget evett valaki – magyarázta Marina Picciotto kutatásvezető.

A felfedezést egérkísérletekben tették, de a kutatók reményei szerint embereknél is el tudnak majd különíteni hasonló receptorokat. Yann Mineur, a Yale kutatója a neuronok felszínén lévő nikotinos acetilkolin receptorokat tanulmányozva arra volt kíváncsi, hogy a depresszió elleni kísérleti szerek miként hatnak. Az egyik ilyen vegyületnél megfigyelte, hogy a kísérleti egerek kevesebbet kezdtek enni.

KIND, KINDER, ZIGARETTE, TABAK, NIKOTIN, ABHAENGIGKEIT, SUCHTMITTEL, GENUSSMITTEL, GEWOHNHEIT, GRUPPENDRUCK, MAEDCHEN, JUNGEN, MINDERJAEHRIG, MINDERJAEHRIGE, SCHULKINDER, PAUSENPLATZ, RAUCHEN, RAUCHER, ZIGARETTE, ZIGARETTEN

További kísérletekben kiderült, hogy a szer képes bekapcsolni egy bizonyos típusú nikotin receptort, amely kapcsolatban van a hipotalamuszban lévő neuronokkal.

A kutatók úgy találták, hogy a most azonosított receptor független attól, amely a nikotin utáni vágyat kiváltja, ami szerintük arra utal, hogy az étvágy csökkenthető lehet anélkül is, hogy az agyi jutalomközpontba beavatkoznának. A felfedezés közelebb vihet a függőség, valamint a súly és a dohányzás közti kapcsolat megértéséhez – emelte ki Picciotto. Közölték a Science tudományos magazin legfrissebb számában.

Forrás: Napidoktor.hu

 

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skip to content
Read previous post:
A zaklatott gyerekből egészségtelen felnőtt lesz

A testben ennek következtében felnőttkorban is krónikus gyulladás jelei figyelhetők meg - adták hírül amerikai és brit kutatók az amerikai...

Close