Felesleges mellrákműtétek

Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét, amelyet a rákot megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) diagnózisa miatt végeznek el Nagy-Britanniában – állapította meg egy átfogó brit kutatás.

A Glasgowban tartott Európai Mellrákkonferencián ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen kezelést kapnak azok a nők, akiknél DCIS-t diagnosztizáltak – adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása. A DCIS esetében a mell tejcsatornáiban azonosítanak rákos sejteket. Kezelés nélkül a páciensek felénél valószínűleg mellrák alakul ki. Nagy-Britanniában évente mintegy ötezer nőnél állapítják meg az elváltozást.

cohen.quest.for.breasts.cnn.640x480

A kutatók több mint nyolcezer esetet vizsgáltak meg, közülük körülbelül 2500 nőnek távolították el a mellét. Megállapították, hogy az esetek 49 százalékában a műtét vagy felesleges volt, vagy azért hajtották végre, mert a megelőző operáció sikertelen volt. A tanulmány szerint az orvosok gyakran rosszul becsülik fel a betegség kiterjedtségét, ez pedig azt jelenti, hogy olyanoknak is eltávolítják a mellét, akinek nem kellett volna, miközben kisebb beavatkozást végeznek másoknál, akiken a nagy műtét segített volna. A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy óriásiak a különbségek az egyes kórházak között, ezért nők ezreit  kezelik tévesen.

Sportoljanak a fogyatékkal élők is!

A fogyatékkal élő diákok jobb sportolási lehetőségei érdekében együttműködési megállapodást kötött a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és...