Fogyj le te is ugrálva!

Emlékszel még gyermekkorod kedvenc játékára, az ugrálókötélre? Bizony, ez a régi-új barát most nem csupán szép emlékeket idézhet, hanem segíthet a fogyókúrádban is!

Nem, nem viccelünk. Az ugrálás valóban segít. A fogyókúra és nehéz edzések helyett valóban látványos eredményt érhetünk el szimpla ugrókötelezéssel is.
Sajnos sokunknak nem épp csodás játszótéri emlékek, hanem az izzadságszagú, bonyolult feladatokat idéző tornatermi órák ugranak be. A gyermekkori tesis élmények, a borzasztó és fáradtságos felülések, kötélmászások, a szigorú testnevelők billogként sütötték belénk: mozogni rossz!
Pedig gyermekként még boldogan másztunk fára, futottunk a labdát kergetve, ugráltunk akár kötéllel vagy az ugróiskolában. Sőt mi több, még biciklizni, görkorizni és úszni is mosollyal az arcunkon mentünk.
Hová tűnt a gyermekkori lelkesedés?
Most újra visszaszerezheted. Menj a padlásra, pincébe, kerítsd elő a régi ugróköteledet. Fel a tréningcuccal, és irány a szabadba. Nagy levegő, és ugrálásra fel! Könnyű, mint az egyszer egy. Nem lehet elfelejteni, akárcsak a bringázást. Ha mégis kijöttél volna a gyakorlatból, pár perc és újra a régi módon pörgetheted a kötelet.

800606351_640
Csillapítja az éhséget és még fogyaszt is?
Egy az Appetite szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint a függőleges mozgás, illetve a megemelkedett test hő éhségcsillapítóan hat a gyomorra.
A kutatás során 15 fiatal férfit vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 24 év volt. A kísérleti egereknek az egyik napon ugrókötelezni, a következőn szobabiciklizni kellett – mindkettőt 30-30 percen keresztül. A harmadik nap a pihenésé volt. A két mozgásformával azonos mennyiségű energiát égettek el, azonban a kutatók az alanyok éhséghormon – gherin hormon – szintjét is mérték. A férfiak a mozgásmentes napon nagyon éhesek voltak. Az aktív napokon azonban nem gondoltak annyit az evésre, sőt mi több, a zsíros ételeket is kevésbé kívánták. Ez még erősebb volt az ugráló köteles napon. Ha tehát egy hatásos fogyástechnikát szeretnél kialakítani, mindenképpen legyen része az ugrókötelezés is.
Nem árt néhány dologra figyelned, mielőtt meggondolatlanul belecsapsz a pattogásba.

michelle-obama-first-lady-double-dutch-811-thumb-640xauto-3975
1. Fontos a megfelelő kötélhossz! Két módszert is kipróbálhatsz, hogy kiderítsd, jó-e a köteled. Elsőként fogd a jobb kezedbe a kötél mindkét végét, tedd fel a kezed oldalsó középtartásba, mintha T betűt formálnál. Most lépj rá a kötél végére a jobb lábaddal. Ha feszül, akkor jó. Vagy, bal vég a bal kezedbe, jobb vég a jobb kezedbe. Páros lábbal állj a kötél közepére. Ha a hónaljadig ér a kötél, akkor megfelelő a hosszúsága.

2. Végezz csuklókörzést az edzés előtt! Fontos, hogy ne teljes alkarból, hanem csupán csuklóból lendítsd a kötelet. Így fontos, hogy bemelegítsük ezt a testrészünket is.

3. Mindig viselj sportcipőt! A megfelelő alátámasztást, és a bokád biztonságát ne felejtsd!
Ha kipróbálnád az ugróköteles edzést, így próbáld:
1 perc ugrókötelezés: akár egyhelyben állva, páros lábbal, akár sétálva is kivitelezheted. Jó móka!
1 perc X: páros lábbal ugrálás közben minden második ugrásnál keresztezd a karod. Nehéz feladat, de nem teljesíthetetlen. Az agyadat is fejleszti és kis kihívás is az edzés során.
1 perc risza: ugrálás közben forgasd a csípőd jobbra majd balra. Eltűnteti az úszógumit.
1 perc bal láb: célzottan formálja a vádlit, a combizmokat és a fenekedet is!
1 perc jobb láb: fontos, hogy szimmetrikusan dolgozzunk!
Ismételd a gyakorlatsort 2-3 körben. A hasfaladat, derekadat, combod és vádlidat egyszerre formálja. Nagyon klassz, nem igaz?
Az egyik legerősebb zsírégető sport tehát az ugrókötelezés. Bármily meglepő. Jobb, mint a kardió! Ha szeretnél jól érezni magad, és valami gyors mozgásformát keresel, akkor az ugrókötél jó barátod lesz. Ugrálásra fel!

Nyaralásra gyógyszer? Mindenképpen!

Mielőtt vakációzni indulunk általában listát készítünk, hogy mit is vigyünk magunkkal. Szerepel rajta a fürdőruha, napolaj, strand törölköző, fotógép, napszemüveg....