Gyorsabban öregszenek a szorongók

Amerikai kutatók összefüggést találtak a szorongás és a kromoszómák végeit lezáró telomerek megrövidülése között, ami meggyorsítja az öregedést – számol be a Health24. A tanulmányt a Birmingham és Női Kórház kutatói végezték.

Sokakat érdekel, hogy a stressz vajon gyorsítja-e az öregedést, és ha igen, akkor hogyan. Az Olivia Okereke által vezetett kutatás összefüggést talált a pszichológiai stressz bizonyos formái, a fóbiás szorongás és a korai öregedés között.

640_exam anxiety

A telomerek az életkor előrehaladtával általában rövidülnek. A kutatás keretében 5243, 42 és 69 év közötti nő adatait elemezték. A felmérésben voltak két típusú túlzott és indokolatlan félelemre kérdeztek rá, mégpedig a bezártságra és a tömegtől való pánikreakcióra.

Az elemzésből kiderült, hogy összefüggés van a fóbia és a telomerek rövidebb hossza között, ugyanis a szorongó nők telomerének hossza annyival volt rövidebb, mintha hat évvel idősebbek lennének kortársaiknál. Ez a különbség akkor is fennállt, miután a kutatók figyelembe vettek más életmódi tényezőket is, mint a dohányzást, a testsúlyt és a fizikai aktivitás szintjét.

Övsömör ellen injekció

Egy új tanulmány szerint a pszoriázis nevű krónikus bőrrendellenességben és más autoimmun betegségekre az övsömörre használt oltás biztonságos és hatékony....