Jenei Tibor Alapítvány – misszió a művészetre nevelés útján

Semmi sem állandó ebben a fránya életben, még a bajaink sem.
Charlie Chaplin

Az alapítvány

A Jenei Tibor Alapítvány olyan lámpásként működik, amely a művészetek irányát mutatja meg a hátrányos helyzetű, nehéz- és szegény sorsú, illetve a kábítószer hálójába került fiatalok számára.

A cél

Az alapítványt Jenei Tibor grafikus (1946-1997) emlékére hozták létre 2003-ban, jól meghatározott céllal: felkutatni és támogatni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a művészetek segítségével próbálja felébreszteni ezekben a fiatalokban a tudásvágyat, hozzájárul az önképzésükhöz, emeli az alapműveltségüket, hozzájárul a kulturált viselkedés és beszéd fejlesztéséhez, hogy ezek által ne csak önbizalmat, erőt, magabiztosságot gyűjthessenek, hanem a társadalom megbecsült és hasznos tagjaivá is váljanak.

A zene, a tánc, a mozgás, a festés, a fotózás, a kézművesség, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek a fiatalok a fenti célokat önmagukénak érezve, álmaikat megvalósíthassák. Fontos, hogy a művészetek szerteágazó irányai közül mindenki azt találja meg, vagy arra világítson rá a szervezet, amely igazán érdekli, mert csak így képes tartalmas személyiségfejlődésen átmenni.

Az alapítvány segítséget kíván nyújtani a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez is, tekintettel arra, hogy a kockázatok csökkentése érdekében a családi-, baráti- és iskolai környezet mellett meghatározó szerepe van a szabadidő eltöltésének is.

Továbbá az is cél, hogy a külföldi, vagy akár az alapítványunk által támogatott magyar fiatalokkal megismertessük az Európai Unió ifjúságának életét, országaik történelmét, művészeti értékeit, kultúrájukat és lehetőségeiket, fejlesszük együttműködő készségüket és önálló beilleszkedésüket az Unió társadalmába.

A lehetőség

A nehéz sorsú fiatalok érdeklődésének felkeltése nem kis feladat. Többségük elveszettnek, tanácstalannak, haszontalannak tartja magát. Hiába érzi, hogy lenne kedve bármely művészeti ágazatban elmélyülni, erről hamar letesz. Vagy azért, mert nem áll módjában ezekkel foglalkozni, vagy azért, mert önbizalom hiányában, kevésnek érzi magát.

Az alapítvány támogatja  mindazokat a 16-25 éves személyiségzavarral küszködő vagy  szenvedélybeteg rehabilitációs kezelésben részesült fiatalokat, akiknek visszatartó erőre van szükségük és akaratuk belső megszilárdítására az új egészséges életvitelhez.

Alapítványunk támogatja az állami gondozott és javító nevelő intézeti fiatalok 16-18 éves korosztályának műveltségi szintjének emelését, valamint pártfogói segítséget nyújt 25 éves korukig az önálló életkezdéshez.

A szervezet, a támogatott hátrányos helyzetű fiatalok részére, térítésmentes múzeumpedagógiai foglalkozásokat, zeneoktatásokat, saját előadásokat és egyéb készségfejlesztő programokat szervezett és szervez, melyen bemutathatták tudásukat. Többeknek anyagilag is támogatta a továbbtanulását,, emellett kiállításokat szervezett és szervez az alkotásaikból.

Mindezek mellett azokat is támogatja, költségeiben és tiszteletdíjjal ismeri el, akik szellemi segítséget kívánnak nyújtani, tudásukat átadva olyan fiataloknak, akik mereven elzárkóznak minden kultúra elől

Previous Image
Next Image

info heading

info content

A visszacsatolás

A célokat könnyű megfogalmazni, de ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, illetve hitelesen bizonyíthatóak legyenek, sok munkára és elkötelezettségre van szükség.

Az alapítvány ezért hisz abban, hogy szükség van a támogatott fiatalok tapasztalataira, visszajelzésére. Nem csak a magyarországi fiataloknak, hanem a hasonló helyzetű sorstársainak is a világban. Fontos, hogy átadhassák eddig megszerzett ismereteiket, tudásukat, bemutathassák hazájukat, környezetüket és saját alkotásaikat, előadhassák, kifejezhessék önmagukat más kultúrákból érkező kor- és sorstársaiknak.

 A támogató támogatói

Az alapítvány számos hazai szakértőt látott vendégül, többek között a pilisborosjenői Művelődési Házban, ahol különböző művészeti témakörökben tartottak előadásokat és interaktív képzéseket. A cél egyértelmű: minden támogatottnak olyan szellemi, lelki „csomag” átadása, amellyel tartósan el lehet terelni a figyelmét az alkoholról, drogokról és egyéb szenvedélybetegségektől, és nem utolsó sorban a hátrányos helyzetéről.

Jövőbeni céljaink között szerepel nyílt osztályfőnöki órákat szervezni, amelyre a világhírű, kilencszeres Guiness Világrekorder Rippel Brothers-t kértük fel.

Rippel Ferenc és öccse, Viktor a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia segítségével olyan hasznos időtöltést is be tud mutatni a fiataloknak, amely akár élete részévé is válhat, akár hobbi, akár profi szinten is.

Emellett terveink között szerepel más művészek és a közéletben fontos szerepet betöltő emberek segítségével olyan előadássorozatot szervezni, ahol az ifjúság kitörési pontot, alternatívát kaphat szabadidejének hasznos eltöltésére.

 

Alapító okirat Jenei Tibor alapítvány-
Misszió a művészetre nevelés útján:

A Jenei Tibor Alapítvány
Szervezeti és működési szabályzata:

Fiatalok lendületben program:

2016. éves beszámoló

Etikai kódex:

A kuratórium elnöke: Bánhegyi GergelyJenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján

Székhely cím: 1113 Budapest, Bartók Béla út 116.

Nyilvántartási szám: 13-01-0002450 (AM-2450 / 2004)

Közhasznúsági fokozat: Közhasznú

Adószám: 18701634-1-43

Bankszámlaszám: 12011148-01527122-00100005

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-132258/2017.

Telefon: +36 70 / 702 7687

Fax: +36 1 / 700 2160

Email: titkarsag@jeneialapitvany.hu

Itt ajánlhatod fel adód 1%-át!

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Megszakítás
Read previous post:
Mi az a fibromialgia?

Ötből négy fiatalon fibromialgiában szenvedő tinédzser felnőttkorában is szenved a rejtélyes betegség tüneteitől, s az érintettek mintegy felénél a betegség...

Close