Jógával csökkenthetők a mellrák utáni panaszok

A jóga nemcsak növeli az izmok erejét és rugalmasságát, de egy új kutatás szerint mellrákot követően biztonságos módja a fáradtság és a gyulladás csökkentésének és az általános egészségi állapot javításának.

ID-100227899 (266x400)

A mellrákból lábadozó páciensek a kezelés mellékhatásaként nyugtalanul alszanak, ami növeli a fáradtságérzetet, valamint a gyulladás kialakulásának kockázatát. Márpedig a fáradtság egy ördögi kör, minél többet pihen ugyanis valaki, annál inkább álmos lesz.

A rákos kezelést követően a szervezetben kialakuló gyulladásokat csökkenteni kell, mivel az súlyos esetben diabéteszhez, szívkoszorúér-betegséghez, ízületi gyulladáshoz és Alzheimer-kórhoz vezethet.

A mellrákból lábadozó nők számára a gyulladás és a fáradtság csökkentésének legjobb módja a mozgás. Mivel azonban a terápia legyengíti a pácienst, nem lesz ereje edzeni. Ezért jó megoldás a jóga, aminek hatékonyságán hat éven keresztül figyelték meg a résztvevőkön.

A randomizált vizsgálatban kétszáz, 27-76 év közötti mellrákos kezelésen átesett nő vett részt, akik mindegyike 12 héten keresztül járt el a jógaórákra. Ezen időszak alatt a kontrollcsoporttal összehasonlítva a résztvevőknél átlagosan 41 százalékkal csökkent a fáradtság-érzet és a gyulladás mértéke a lehető legalacsonyabb szinten volt. Megállapították, hogy minél több ideje járt valaki jógára, annál hatékonyabb volt ez a fajta mozgás-terápia.

Szabad-e enni este 9 után?

A dietetikusok úgy tartják, hogy este kilenc után már nem szabad enni, mert az súlygyarapodáshoz vezet. De mi a helyzet...