Kava – kis mennyiségben egészséges altató

A Kava vagy más néven mámorbors a Csendes-óceáni szigetek lakói számára nem ismeretlen. Egyszerre nyugtat és enyhe eufóriába repít bennünket, azonban nagy dózisban toxikus lehet.

Mire használják a Kava-t?

A Kava egy nagyon keserű, zsibbasztó hatású ital, amelyet a stressz, az idegesség, és a menstruációs fájdalmak enyhítésére használnak. Első használat után sokan lemondanak róla, de vannak olyanok, akik még a szájukban érzik az ízét, de már a következő adagot isszák. A Kava hatás körülbelül 2-3 órán át tart. Van, hogy alkohollal és kanabisszal is keverik az erősebb hatás érdekében, ám mindkettőtől abban különbözik, hogy nincs a Kavahasználat után másnaposság és addiktív hatást sem vált ki a használójából.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

A Kavát általában hideg vízben préselik ki, úgy, hogy egy zokniba vagy valamilyen ruhába teszik a Kava gyökeret, és kinyomkodják a levét. Ha nagyon erős italt szeretnénk készíteni, akkor a Kava gyökeret egy kis vízzel turmixgépbe helyezzük, és mixeljük össze. A Kavahasználat egyik legfontosabb momentuma az, hogy lassan igyuk meg a készített italt, ugyanis könnyen hányingert és hányást is okozhat.

chris_kava_640

Miért nem ajánlott a túlzott fogyasztása?

A Kava tulajdonképpen alkoholnak minősül, tehát ugyanúgy tönkreteszi a májat. Tabletta formájában is hozzá lehet jutni, ám több gyógyszer bevétele toxikus lehet, és szintén májkárosodást okozhat. Jelenleg még nem annyira elterjedt, így arról sem tudnak, hogy más gyógyszerek szedése esetén milyen hatást vált ki, mindenesetre ha Kavát használnánk, előtte nézzünk utána.

Ráthgéber Réka

Készült a Jenei Tibor Közhasznú Alapítvány támogatásával

Veszélyben vannak a kúposfejű delfinek

A kúposfejű delfinek végső eltűnését eredményezheti Laosz kormányának döntése a Sahong-gát építési munkálatainak megkezdéséről a Mekong folyón. Az új vízerőművet...