Kezeletlen mentális betegségek

A mentális betegségekkel összefüggő társadalmi megbélyegzés miatt sokszor nem kezeltetik problémájukat a páciensek – állapította meg egy kutatás, amelyről a Health Day számol be. Bár minden negyedik embernek van valamilyen pszichés problémája, mintegy 75 százalékuk nem kapja meg a szükséges ellátást.

A kezelés pedig nagyon fontos lenne, mert amennyiben az olyan mentális problémák, mint a pszichózis, a depresszió, a bipoláris zavar vagy a szorongás kezeletlenül maradnak, az állapot csak súlyosbodni fog.

639044-mentalhealthdepressionanxiety-1387080966-123-640x480

‘Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra vonatkozóan, hogy a társadalmi megbélyegzésnek olyan negatív hatása van, ami miatt a páciensek nem mernek problémájukkal szakemberhez fordulni’ – mondta Dr. Graham Thornicroft, a tanulmány vezető szerzője.

Az átfogó elemzés keretében 144 korábbi tanulmányt vettek szemügyre, amelyek mintegy 90 ezer ember adatait tartalmazták világszerte. Azt találták, hogy a megbélyegzés a leggyakoribb okok egyike, ami miatt nem kezeltetik magukat az érintettek. Emellett van, aki szégyelli problémáját, de olyan is akad, aki úgy véli önmaga is meg tud birkózni betegségével.

A Jenei Tibor Alapítvány képességfejlesztő tanoda programja Kincsesbányán

A Jenei Tibor Alapítvány 2017. január 2-án indította el képességfejlesztő tanoda programját Kincsesbányán, Kincses Tanoda néven, mely pályázati projekt az Európai Unió...