Kezeletlen mentális betegségek

A mentális betegségekkel összefüggő társadalmi megbélyegzés miatt sokszor nem kezeltetik problémájukat a páciensek – állapította meg egy kutatás, amelyről a Health Day számol be. Bár minden negyedik embernek van valamilyen pszichés problémája, mintegy 75 százalékuk nem kapja meg a szükséges ellátást.

A kezelés pedig nagyon fontos lenne, mert amennyiben az olyan mentális problémák, mint a pszichózis, a depresszió, a bipoláris zavar vagy a szorongás kezeletlenül maradnak, az állapot csak súlyosbodni fog.

639044-mentalhealthdepressionanxiety-1387080966-123-640x480

‘Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra vonatkozóan, hogy a társadalmi megbélyegzésnek olyan negatív hatása van, ami miatt a páciensek nem mernek problémájukkal szakemberhez fordulni’ – mondta Dr. Graham Thornicroft, a tanulmány vezető szerzője.

Az átfogó elemzés keretében 144 korábbi tanulmányt vettek szemügyre, amelyek mintegy 90 ezer ember adatait tartalmazták világszerte. Azt találták, hogy a megbélyegzés a leggyakoribb okok egyike, ami miatt nem kezeltetik magukat az érintettek. Emellett van, aki szégyelli problémáját, de olyan is akad, aki úgy véli önmaga is meg tud birkózni betegségével.

Szólj hozzá!

Read previous post:
Ricotta és spenót a lasagne-ba? Próbáljátok ki!

Sokan a lasagne-t csak paradicsomosan és húsosan ismerik. Azonban a vegetáriánusok már felfedezték azt, hogy a lasagne hús nélkül is...

Close