Kis vadember program

Cél:

A faluban kóborló lurkócsapat megfékezése érdekében, a Katolikus Egyház fiatal atyája felajánlotta a használaton kívüli, rossz állapotú ingatlanát Ifjúsági Ház létesítésének céljára, ha a civil szervezetek el tudják látni a működtetését.

Célcsoport:

A családsegítők 36 veszélyeztetett gyermeket jelentettek 5 és 15 éves korig, akikre sürgősen oda kell figyelni, mielőtt bűnözőkké válnak. A legveszélyesebbek a legkisebbek, akik a legdurvábban káromkodnak, és a legmerészebben rongálnak csak azért, hogy a nagyobbak csapatában maradhassanak. A falu „réme” a 6 éves kis Bence, akit megszólítani sem mer senki, mert olyat kap érte, hogy földbe gyökeredzik tőle a lába. A falu apraja dohányzik, szipuzik és ki tudja mennyi hiányzik ahhoz, hogy drogozzon. Az eldobált injekciós tűk, bokrok alján talált érszorítók sajnos megdöbbentő jelek a jövőre nézve. Fel kell ráznunk a falu közönyös rétegeit, hogy a saját biztonságunk érdekében mentsük a kicsiket.

Eredmények:

Civil szervezetek és önkéntesek segítségével három hónap alatt az épületeket megtisztítottuk, rendbe hoztuk. A szerény, de ünnepélyes megnyitót 2008. június 28.-án tartottuk meg. A cél a gyerekcsoport odaterelése, sporttal, játékokkal, zenével való lekötése. A gyanakvó és kétkedő meghívottak összesen 120 Ft-ot adományoztak a perselybe, de másnap szinte varázsszóra
megjelentek a névtelen adományozók. Ma már van pingpong asztal, csocsó, számítógép, tv, hifi berendezés, enni és innivaló a hűtőben. A legnagyobb gond a gondnok szerepe, aki megoldaná jelenlétével a napi 8 órás nyitva tartást, takarítást, az épület felügyeletét. 2008. szeptember l-től 2009. szeptember l-ig megtöltjük a Házat gyermekeknek érdekes, vonzó programokkal. A lelkes felnőtt segítők ki-ki végzettsége és szakmája szerint vezet egy-egy foglalkozást szeretnénk elérni, hogy a következő évi program címe már nem a Kis vadember, hanem az Új Kisember legyen.

Megszakítás