Konszolidáció a kórházak adósságai miatt

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) részleges, év közbeni adósságkonszolidációt kér a kórházaknak a pénzügyi és egészségügyi kormányzattól, mert egyébként veszélybe kerülhet az intézmények eszközellátása. Az OSZ közleményben tájékoztatta erről kedden az MTI-t.

A Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a hazai kórházak lejárt tartozásállománya idén már április 30-án 64,4 milliárd forint volt, annyi, amennyi tavaly július közepén. Ebből az OSZ által képviselt ágazatok vállalkozásainak kintlévősége több mint 20 milliárd forint. A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a tartozás kritikus méretű, a kórházi orvostechnikai eszközök, a képalkotó diagnosztikai berendezések és kellékanyagok, valamint az egészségügyi információtechnológiai szolgáltatások nélkülözhetetlenek a betegellátásban és a kórházak napi működéséhez.

228799-Surgicalinstruments-1313010997-598-640x480

A kórházi beszállítás mintegy felét adó hazai kis- és közepes vállalkozások számára kezelhetetlen gazdálkodási helyzetet jelent az intézményi adósság, hiszen miközben a vállalkozásoknak teljesíteniük kell fizetési kötelezettségeiket, átlagosan több mint 180 napot várnak a szerződés szerint őket megillető összegekre a kórházaktól – írták. Az adósságállomány további növekedése azzal a veszéllyel jár, hogy a beszállító cégek kénytelenek lesznek szűkíteni az intézmények által elérhető termékválasztékot és korlátozni a szolgáltatásaikat. “Ez végeredményben a betegellátás színvonalának csökkenéséhez fog vezetni” – olvasható a közleményben.

MTI

Nyári balesetek megelőzése

A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden, aki az MTI-nek azt mondta: kellő odafigyeléssel...