A lelki feszültségek levezetője: a sírás

Nem szoktunk beszélni róla, pedig érdekes téma: a sírás a lelki feszültségek levezető módszere, melyet a jótékony mellékhatásai miatt nem ajánlatos visszatartani. Nemcsak egy reakció, sokkal inkább válaszadási módszer.

A sírás testünk olyan reakciója, melynek során levezetjük a bennük összegyűlt feszültséget. William Frey biokémikus az 1980-as években végzett tanulmányt, melyben megállapította, testünk szomorúság és düh esetén olyan egészségtelen fehérjéket termel, melyek felhalmozódása megbetegedéshez vezet.

aurora-girl-crying_2284812k-640x399
Tehát egyrészt azért van szükségünk a sírásra, hogy ezek a fehérjék gyorsan távozzanak a szervezetünkből.
Ahogy egy jó nevetés vagy egy kiadós edzés, úgy a sírás is endorfinokat szabadít fel és ezek hatására közérzetünk jobb lesz, kellemesebben fogjuk érezni magunk a bőrünkben.
Nem utolsó sorban, a könnyek megvédik a szem épségét, tisztítják és az egészségéért is felelnek.

Ha idegesek vagyunk, feszültnek érezzük magunkat, izmaink is megfeszülnek, lélegzetünk szaporább lesz és a pulzusunk is felgyorsul, amitől könnyen rosszul lehetünk. Sírás után ez az állapot oldódik: izmaink elernyednek, légzésünk lelassul és szívünk is lassabban ver. Eláraszt minket a nyugalom, ezáltal másként tekintünk a problémánkra, és képesek vagyunk akár többféle megoldást is találni az adott helyzetre.

A Tilburgi Egyetem felmérést készített a nők és a férfiak sírási szokásairól és, – persze ezen nem lepődünk meg – megállapították, hogy a nők gyakrabban sírnak, mint a férfiak. Azonban, az élet olyan jelentős negatív eseményi alkalmával, mint például a halál és a gyász, mindkét nem ugyanolyan arányban sír.

Clint-Dempsey-Crying-640x392

A kutatásban emellett kimutatták azt is, hogy míg a nők szemébe főleg a negatív történések csalnak könnyeket, a férfiak bizony a pozitív eseményekkor is hajlamosak elsírni magukat. Ez persze nem szégyen, hiszen aki tud sírni, annak valós érzelmei vannak!

Bár ideális esetben, az életben több a boldog pillanat, mint a szomorú, a nők mégis többet sírnak, mint a férfiak.  Felmérés igazolja ezt a tényt, méghozzá azt is megállapítja, hogy a gyengébbik nem ötször gyakrabban és sokkal hosszabban sír, mint az ellentétes.
Ennek nemcsak lelki háttere van. Biológiailag is „sírósabbnak lettünk teremtve”, hiszen a nők könnycsatornái másmilyenek, így gyorsabban csordulnak ki a könnyeink és kevésbé tudunk uralkodni ezeken.

Tehát a nők nem gyengék és a férfiak, akik sírnak nem melegek! Mindössze egy biológiai folyamat megy végbe testünkön, aminek hatására a könnycsatorna megered és egy ellazító, feszültségoldó, adott esetben keserves sírás keletkezik belőle.

Nem kell szégyenkeznünk, engedjünk az érzéseinknek!

Végezetül egy kis érdekesség:
Az érzelmekből fakadó sírásra csak az emberi faj képes, ezért ennyire különleges. Más élőlények csupán alapkönnyeket képesek termelni, melyek arra képződnek, hogy a szemgolyón szétoszolva védjék a szem épségét, egészségét.

Kezeletlen mentális betegségek

A mentális betegségekkel összefüggő társadalmi megbélyegzés miatt sokszor nem kezeltetik problémájukat a páciensek - állapította meg egy kutatás, amelyről a...