Lépfene Debrecenben

Lépfenében elpusztult a debreceni állatkert egyik hím oroszlánja, az intézmény nem látogatható – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szerdán közleményben az MTI-vel.

A dokumentum szerint április 9-én a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Intézete a Debreceni Állat- és Növénykertben elpusztult hím oroszlán lépfene-fertőzöttségét állapította meg. A járványügyi ellenőrzés megállapította, hogy a fertőzés egy szarvasmarhától ered, amelyet a nagy ragadozókkal etettek meg. Az állatkertben és a szarvasmarhatelepen ugyanakkor jelenleg nincs “lépfenére gyanús” állat. Az állatkert és a marhatelep állatai hatósági megfigyelés alá kerültek, az állatkertben ezen időszak alatt a látogatás szünetel – olvasható a közleményben.

lion-640x429

A hatóság közölte: azon a településen, amelyről a fertőzött állat kikerült valamennyi szarvasmarha-, juh- és lótartót értesítenek, és beoltják az állataikat, akárcsak az állatkertnek az erre a fertőzésre fogékony lakóit. Hatósági rendelkezésre a keletkezett állati mellékterméket ártalmatlanították, valamennyi érintett létesítményt és eszközt fertőtlenítenek. Az állatgondozók és az érintett szarvasmarhatartó megelőző gyógyszerezése megkezdődött – írták. A közlemény szerint a debreceni állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így őket nem fenyegeti a megfertőződés veszélye.

MTI

Óvodai mérgezés Kínában

Óvodásokat mérgezett meg egy nő Kínában bosszúból. Két gyermek meghalt, további 30 megbetegedett. A nőt őrizetbe vették - jelentette szerdán...