Még mindig nagy a szmog Párizsban

A szálló por koncentrációja szombaton – immáron ötödik napja – meghaladta Párizsban és környékén a riasztási küszöbértéket.

A légszennyezettség csökkentése érdekében meghozott intézkedéseket, köztük a tömegközlekedés ingyenességét, ezért vasárnap estig meghosszabbították a francia fővárosban abban reményben, hogy a nyugatról érkező szélnek köszönhetően addigra csökkenni fog a szmog sűrűsége.

A szél jótékony hatásait szombat délelőtt már érezni lehetett a fővárosi agglomeráció északnyugati részén, ahol a légszennyezettség csökkenésnek indult. A levegő minőségét ellenőrző Airparif ügynökség ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szálló por koncentrációja még mindig meghaladja a riasztási küszöbértéket, s a régióban felgyülemlett hatalmas mennyiségű szmognak időre lesz szüksége a szétoszláshoz.  A tömegközlekedés, a bérbicikli-hálózat és az elektromosautó-kölcsönző rendszer használata továbbra is ingyenes Párizsban, s hasonló intézkedéseket vezettek be a szmog által sújtott többi francia nagyvárosban is, többek között Reimsben, Nancyban, Dijonban, Lyonban, Grenoble-ban, Bordeaux-ban, Tours-ban, Le Mans-ban és Caenban.

3_14_14_parissmog3-640x360

Ezenkívül számos helyen sebességkorlátozások vannak érvényben, a teherforgalom csak kijelölt útvonalakon haladhat, csökkentették az ipari termelést, s nem javasolják a hatóságok az intenzív sport- vagy egyéb fizikai, valamint mezőgazdasági tevékenységeket.  Az Airparis ügynökség adatai szerint a szálló por koncentrációja már öt nappal ezelőtt meghaladta a légköbméterenként 80 mikrogrammos riasztási szintet, s pénteken és szombaton is elérte a 110 mikrogrammos értéket.

A Franciaország 15 északi régiójában tapasztalható – a járművek, a fűtés és az ipari termelés által kibocsátott – szálló por miatti légszennyezettséget az anticiklonális helyzet fokozza: a hideg éjszakákat napos, meleg idő követi. Egy hete 20 fok körüli a maximális hőmérséklet a francia fővárosban.

Forrás:MTI

Diagnózis – kábítószer-túladagolás

Elkészült a hivatalos szakértői vélemény: Philip Seymour Hoffman Oscar-díjas színész februárban bekövetkezett halálát véletlen kábítószer-túladagolás okozta. A 46 esztendős Hoffmant...