Mellrákkockázat az idősabb nőknél

Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás – állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.

A tanulmányban mintegy 186 ezer, 50-71 éves nőt követtek nyomon átlagosan tíz éven át. Kimutatták, hogy a dohányzóknál 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki mellrák azokhoz képest, akik nem dohányoztak – idézte a The Guardian című brit napilap a British Journal of Cancer című szaklapban ismertetett kutatást.

A betegség kockázata hét százalékkal magasabb maradt akkor is, ha a nő leszokott a cigarettáról. Az eredmények akkor is érvényesek maradtak, amikor számításba vették az alkoholfogyasztást, amely a dohányzók körében gyakoribb rákkeltő tényező. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2009-ben megállapította: “korlátozott számú bizonyíték” áll rendelkezésre arról, hogy a dohányzás fokozná a mellrák kockázatát. Az utóbbi években a kutatási eredmények megváltoztatták a szakemberek véleményét.

0FC3B0ED-AF81-4A10-BE2F-591DA41311CB_w640_r1_s

Az új kutatás során a résztvevők közül mintegy 7500 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Sarah Nyante, az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársa szerint friss kutatásuk eredményei is arra utalnak, hogy a dohányázás összefügg a mellrák fokozott kockázatával. Más kockázati tényezőkről – a túlsúlyról, az alkoholfogyasztásról, a mozgásszegény életmódról – ismeretes, hogy növelik a menopauzán átesett nők mellrákkockázatát, a dohányzás szerepét azonban nehezebb volt feltárni.

A dohányzás világszerte a rák leginkább megelőzhető oka. Nemcsak a tüdőrák, hanem a gége-, a nyelőcső-, a szájüreg-, a torok-, a hólyag-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a máj-, a gyomor- és a bélrák kialakulásában is szerepet játszik. Az elmúlt félévszázadban a becslések szerint 6,5 millióan haltak meg Nagy-Britanniában dohányzással kapcsolatos betegségben.

Forrás:MTI

Mennyei csokis kalács

A fánkok ideje már lassan lejár, a muffint és a macaront pedig még mindenki egy kicsit megunta. Miért ne nyúlnátok...