Melyik drog okoz depressziót?

Egy új kanadai kutatás eredményei szerint az olyan, fiatalok körében népszerű partidrogok, mint az ecstasy (MDMA) és a speed (metamfetamin/amfetamin) a későbbiekben megnövelik a depresszió kialakulásának valószínűségét.

A Québecben végzett felmérésben összesen 3900 tizedik osztályos tanuló vett részt. Az eredményekből kiderült, hogy azok között, akik beismerték, hogy használnak speedet, vagy ecstasyt, egy év elteltével körülbelül 60-70 százalékkal nőtt meg a depresszió rizikója. Ráadásul akik úgy válaszoltak, hogy mindkét fajta drogot kipróbálták, azoknál a depresszió megjelenésének rizikója gyakorlatilag megkétszereződött.

Jean-Sebastian Fallu, a Montreali Egyetem pszichológus docense a tanulmányában azonban felhívta a figyelmet, hogy nem lehet egyértelmű ok-okozati összefüggést látni a droghasználat és a depresszió előfordulása között.

A kutatók feltételezése szerint két lehetséges mechanizmus áll fenn: az MDMA és az amfetamin olyan neurotoxikus hatást fejtenek ki a szerotonin hormonok szintjére, amelynek hatására megváltozik az egyén hangulata, vagy pedig többnyire azok a fiatalok hajlamosak a droghasználatra, akikre eleve jellemző a hirtelen hangulatingadozás.

tumblr_lrj32bNzAU1qlxgpxo1_1280

Fallu és kutatótársai a tanulmányukban megjegyezték, a korábbi kísérletek arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeres speed és ecstasy használat hosszú távú negatív hatást fejt ki, de a mostani tanulmány nem vizsgálta, hogy a depresszió hosszú-, illetve rövidtávú utóhatás volt-e.

A kanadai tanulmány eredményeit a Journal of Epidemiology and Community Health című orvosi szakfolyóiratban publikálták.

Forrás: Napidoktor.hu

Készült a Jenei Tibor Közhasznú Alapítvány Támogatásával

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skip to content
Read previous post:
Hátrányos helyzetű gyerekeken segít a Marriott szállodalánc

Hátrányos helyzetű gyereken és fiatalokon segít a Marriott szállodalánc éttermeiben pénteken elindított májusi You Eat We Give című jótékonysági akció. A...

Close