A mesék segítenek a gyógyulásban

A mesék nem csak gyerekeknek valók, hanem felnőtteknek is. A szürke hétköznapokban, a gondok mellett kell egy kis varázslat, amibe kapaszkodhatunk.

Olvassunk és nézzünk sok csodás történetet, zárjuk ki a külvilágot! Képzeletünknek semmi sem szabhat határt, lépjünk át egy másik világba, melynek kapui mindig nyitva állnak előttünk.

A meséknek nagyon fontos szerepük van a kultúrában, a különböző történetekkel való gyógyítás az emberiséggel egyidős foglalkozás. Az archaikus korban a törzs mesemondója minden nap elmesélt egy történetet társainak a tűz körül. Úgy gondolták, hogy ezek valamilyen csodálatos erővel bírnak, melyek segítségével le tudják győzni az akadályokat, meg tudják oldani problémájukat.

Lényeges volt, hogy az emberek higgyenek valamiben, és megtalálják azt a mesét, amivel a legjobban tudnak azonosulni. A hindu orvoslásban is alkalmazták a mesékkel való gyógyítást. A lelki vezető minden betegének adott egy mesét, hogy azzal foglalkozzanak, és próbáljanak rájönni, hogy merre kell folytatni útjukat.

Fantasy-Portal-abstract-autumn-clouds-fantasy-gate-planets-purple-960x640

A pszichológusok nélkülözhetetlennek tartják, hogy a gyerekek meséken nőjenek fel, hiszen hatásukra fejlődik kreativitásuk, fantáziájuk és képzelőerejük. Ha olvasunk nekik, saját maguknak kell elképzelni a hallottakat, megteremteni a mese világát.

A kalandok, utazások során a lurkók értékes tudással, bölcsességekkel gazdagíthatják világukat. Minden mesének van tanulsága, mondanivalója és erénye. Ezért is tartom butaságnak, mikor a felnőttek többsége azt állítja, hogy a mesék gyerekesek, nincs értelmük, és nevetségesek. Ez nem igaz!

A mese olyan, mint egy támpont, nem azt sugallja, hogy minden jó vagy minden rendben van az életben, hanem azt, hogy minden jóvá tehető. A főszereplőknek is keményen meg kell küzdeniük boldogságukért, vágyaikért, álmaikért, rengeteg akadályt kell leküzdeniük útjuk során.

Megtanítanak bennünket arra, hogy sosem szabad feladnunk, hinnünk kell önmagunkban és képességeinkben. Nézzünk szembe a sárkányokkal, boszorkányokkal, gonoszabbik énünkkel! Nyerjük el a királylány kezét, jussunk fel a varázshegy csúcsára! A mesék azt sugallják nekünk, hogy nincsen lehetetlen, és segítenek megtalálni belső erőnket. Jóságra nevelnek ezek a mágikus történetek, hiszen minden sztoriban a jó győzedelmeskedik, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését.

Gyógyító ereje abban rejlik, hogy pszichénkre hatással vannak ezek a mítoszok, főleg akkor, ha tudunk azonosulni a főszereplőkkel. Képesek pozitív energiával feltölteni minket, segítségükkel képesek vagyunk észrevenni a szépséget, az apró csodákat a világban.

Joó Fruzsina

Tartós szőrtelenítés

Nemsokára itt a tavasz, és az eddig fedett testrészeink újra előtérbe kerülnek. Nem mindegy, hogy milyen lábakkal debütálunk. Ahogy beköszönt...