Metamfetamin, a gyilkos szer

Egyre többen fogyasztanak drogokat, mit sem törődve annak káros hatásaival. Manapság az egyik legelterjedtebb tudatmódosító szer a metamfetamin.

Számos kampányt, előadást tartanak az embereknek, drogfogyasztóknak, hogy felhívják a figyelmet a narkotikumok veszélyeire. Hiába!

Vannak, akik semmit sem tanulnak az esetekből. Igaz, ha egy kábítószerfüggőről van szó, a lélekre beszélés nem segít. Radikálisabb eszközökhöz kell folyamodni, ezért Roman Sakovich egy elrettentő fotósorozattal rukkolt elő a tudatmódosító szer által okozott függőségről. Modelleken keresztül mutatta be, hogy milyen szörnyű átalakuláson mennek keresztül a fogyasztók.

A jelenségre először Bret King oregoni seriff helyettes figyelt fel 2004-ben, amikor összehasonlította a rendőrségi nyilvántartásban lévő fotókat a visszaeső bűnözők néhány évvel később készített arcképével.

faces_of_meth_640_05

A metamfetamin szintetikus, mesterségesen előállított kémiai anyag. A szakvélemény szerint az egyik legártalmasabb disco drog. Illegális pszichoaktív szerként, speed tablettaként vagy por formájában forgalmazzák. Szájon át is fogyasztható, de orrba felszippantva, elszívva, intravénásan is adagolható. Az alattomos szer négy-hat órán keresztül tartózkodik a vérben.

Meghökkentő adat, hogy az egyszeri alkalommal kipróbálók 60%-a függővé válik. Az USA-ban korlátozott mértékben engedélyezett gyógyászati célú felhasználásra. Például életet veszélyeztető mértékű elhízás esetében, vagy hiperaktív szindrómában szenvedő gyerekeknél alkalmazzák.

A legijesztőbb az a drasztikus átváltozás, amin keresztülmennek a drogozók lelkileg és fizikailag, alig két-három év alatt. Testileg teljesen ronccsá teszi őket, szinte a felismerhetetlenségig. Fogyást okoz, mivel a szervezet a zsír- és izomszöveteket kezdi lebontani, hogy energiához jusson. Jellemző a beesett arc, ráncok megjelenése.

Az erős savak csökkentik a nyáltermelést, az íny elsorvad, a fogak elsárgulnak és meglazulnak, végül kiesnek. A metamfetamin használata szorongást, stresszt, depressziót és hallucinációt okoz. Vannak olyan betegek, akik kitépik a hajukat, csipkedik és vakargatják bőrüket, mivel beképzelik, hogy bogarak mászkálnak rajtuk. Eredménye számtalan heg és seb az arcon.

faces_of_meth_640_07

Negatív hatásai még, hogy a használók félelemmel és paranoid gondolatokkal töltik mindennapjaikat. Hiperaktivitás, ingerlékenység és agresszió alakulhat ki. Jellemző tünetek a torzult látás, remegés, fejfájás, hányinger, mellkasi fájdalmak, nyugtalan alvás, fogcsikorgatás, gyors beszéd és kitágult pupillák. Ha ez még nem lenne elég, akkor helyrehozhatatlan károsodásokat is okoz ez a narkotikum. Fokozott szívverés és vérnyomás, sérült véredények az agyban, melyek agyvérzéshez vezetnek.
A methfüggőkről készült fotók önmagukért beszélnek, ez nem csak egy kitaláció, amivel megpróbálnak ráijeszteni a tömegre. Ez a szörnyű, kegyetlen valóság. Így gondolja meg mindenki ezerszer, hogy mihez nyúl, mivel él. Senki se jusson el odáig, hogy egy zombiként vagy szörnyként legyen kénytelen leélni az életét.
Joó Fruzsina

A gyerekszépségversenyek kulisszái mögött

Különböző életkorú kislányok és kisfiúk versengenek a Toddlers & Tiaras című műsorban a koronáért és a legjobb helyezésért. De vajon...