Miben más a francia lecsó?

Sokan gondolják, hogy a lecsó afféle hungarikum, nem akarok senkit elkeseríteni, de sok nemzet, sokféleképpen főzi kedvenc nemzeti eledelünket.

Ha nyár, akkor lecsó. Mindenki máshogy készíti, van, aki apróra vágott zöldségekkel, van aki virslivel, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabbat.

Nekem a kedvencem a francia ratatouille, ami egy sokkal frissebb, ropogósabb, könnyedebb változata a lecsónak. Ez az étel Provence-ból származik, lényege, hogy minél több féle zöldséget használjunk az elkészítésekor. A francia lecsó alapja nem a paprika, hanem a cukkini és a padlizsán. Viszont több paradicsomot és más fajta fűszereket használnak, mint mi a lecsó elkészítésekor.

MG_00682-640x300
A recept:
2 nagyobb padlizsán
2 nagyobb cukkini
6 paradicsom
3 TV paprika
3 pritaminpaprika
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
olíva olaj
só, bors, kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, rozmaring
A zöldségeket hosszanti csíkokra vágjuk, a paradicsomot pedig kis kockákra, de akár meg is hámozhatjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olíva olajon üvegesre pirítjuk, beletesszük a fokhagymát, ráhalmozzuk a paprikát, majd ha kicsit megfonnyadt a paradicsomot is. A padlizsánt és a cukkinit egy külön serpenyőben kevés olajon átpirítjuk. Ha a paprika és a paradicsom félkész, beletesszük a cukkinit és a padlizsánt, felöntjük a paradicsomlével és ízlés szerint fűszerezzük. Nagyjából húsz alatt készre főzzük. A francia változatban több kakukkfüvet használnak, ez az egyik legdominánsabb íz. Figyeljünk oda, hogy ne főzzük annyira szét, mint a magyar változatot, hagyjuk kicsit ropogósabbra.
Önmagában is tálalhatjuk, de grillezett húsok és kenyér mellé is nagyon finom
Bon Appétit!

Megszakítás
Paprikaolaj a narancsbőr ellen