Miért menekülünk kapcsolatból kapcsolatba?

Amikor véget ér egy kapcsolat, az mindkét félnek fájdalommal, veszteségekkel jár. Vannak olyanok, akiknek könnyebb feldolgozni, vannak azok a minden percet meggyászoló felek, akiknek több időt vesz igénybe a felejtés.

Az azonban minden esetben igaz, hogy ilyenkor a legcélszerűbb magadra fordítanunk azt az időt, amit előtte a másiknak áldoztál.

A szakítás minden helyzetben olyan pontja az emberi életnek, ami az elmúlás fájdalmát, a másik elvesztésének hiányát hozza magával. Adott helyzetben lényegtelenné válik, hogy egyértelműen nem működött már a két ember együttléte vagy, hogy ki is mondta ki végül a lezáró szót.

Az, hogy milyen hosszúságú az az időszak, míg a felek a „sebeik nyaldossák”, függ az együtt töltött idő hosszától és persze minőségétől is. De bárhogyan is nézzük, mindenképpen szükséges az a bizonyos gyász időszak, melynek minden napja felejtéssel, búcsúztatással telik, könnyfakasztó emlékekkel, a csalódás dühével és az esetleges bosszú vágyával. Persze, ahogy a közhely is mondja; az idő minden sebet begyógyít. Csak ki kell várni.

img_7813-mt-and-rp-with-love-heart-hands-640

De mi a helyzet azokkal, akiknek ez a „türelmi időszak”, még szörnyűbb, mint egy haldokló kapcsolat. Nevezhetjük őket kapcsolatfüggőnek, vagy elkönyvelhetjük annyival, hogy nem mernek egyedül lenni. Számukra nem elegendők a barátok a felejtéshez, a magányos óráktól pedig egyszerűen rettegnek. Ők általában rövid időn belül új partnerre találnak.

Hogy miért?
Talán azért, hogy bizonyítsa az exének; ő egyből talál magának egy másik játékszert, ha a régi elromlana. Vagy esetleg azért, mert annyira kevés önbecsüléssel bír, hogy úgy véli, egyedül nem képes a továbblépésre. Persze az is lehet, nem másnak, hanem magának akarja bizonyítani; az előző csak egy botlás volt, most valóban az igazira akadt.
Arra azonban egyik „kapcsolatfüggő” sem gondol, hogy nem magának, hanem az új párjának árthat ezzel az egyszerű menekülési manőverrel.

Valóban készen állsz?
Mint minden sebnek, így a szakítás okozta sérülésnek is kell némi idő a gyógyuláshoz. Hiába motoszkál ott az érzés, hogy már úgyis vége, túlléptem rajta és itt a lehetőség egy új élethez, a gyógyulási időszak érzelmi gyengesége megtévesztő lehet. Nem kizárt, hogy az igazi pont akkor bukkan fel, amikor a legsebezhetőbbek vagyunk, de ezt nehéz azonnal megállapítani.

Painted-Heart-480x640

Ki ő és kit keresel te?
Talán az emlékek, esetleg az érzelmek csalnak tévútra, de lehet, hogy akit keresel, valójában nem egyezik azzal a személlyel, aki a kezedet fogja. Könnyen beleszeretsz egy képbe, melyet magad elé festettél és melynek az új partner megfelelni látszik, de amint visszacsöppensz a valóságba és az illető kilép a kitalált személyiségből, a kapcsolat bizonytalanná válik.

Kevés esély van arra, hogy ebben az adott szituációban nem az előző partnerhez mérnéd az újat, így nem elég hogy megfelelnie, de túl kell szárnyalnia, ezáltal elrejtve minden rossz tulajdonságát.  Azonban senki sem hibátlan.

Azt várod majd tőle, hogy rendbe hozzon mindent, amit a másik elrontott, ezért azonban ki kell használnod, mind az érzelmet, mind az igyekezetét. Ez persze nem jogos, hiszen ő nem tett ellened semmit.

Mivel az előző kapcsolat nyomai még a szívedben vannak, ezért könnyen lehet, hogy valójában azt a régi boldogságot keresed újra. Ezért nem egy másik személyre, hanem a régen érzett szerelemre van szükség, amivel egyszerűen felruházod az új partnered.

Ki a hibás?
Természetesen nem az exeden fogsz bosszút állni, mert őt már nem érdekled vagy nincs elérhető közelségben. Az „áldozat” az újdonsült partner, amint valamit hibázik vagy nem éppen az általad megfelelő módon történik valami, elszabadulhat a pokol. Hogy rossz ember lennél? Kétségkívül nem vagy az! Mindössze csalódni fogsz, csalódsz majd, hogy az új választás mégsem a „szőke herceg fehér lovon”, az előző párod hibáit is mind ráhúzod majd, így bizalmatlanná, kételkedővé válsz.

A legfontosabb tehát az, hogy hagyjunk időt magunknak egy szakítás után. Az öntisztulás folyamatában át kell gondolnunk a hibáinkat, újra fel kell építenünk a személyiségünk és meg kell tanulnunk megint hinni és bízni.

Diéta diétás kóla nélkül

Valószínűleg sokakat elszomorít az a hír, hogy a diétás kóla nem segít a fogyásban. A Purdue Egyetem tanulmánya ugyanis megállapította,...