Mórahalmi csereprogram szenvedélyes fiatal művészeknek

30-30 magyarországi és romániai fiatal közösen vett részt csoportvezetőikkel egy Európai Uniós 10 napos ifjúsági csereprogramban, a nagyjából félúton található Mórahalmon, a Madarász-tó melletti, Madarásztói Tábor területén és vendégházaiban.

A csereprogramot 2014. április 2-10-ig tartottuk meg a Madarásztói Tábor vendégházaiban. A fiatalok a kezdetektől fogva szimpatizáltak a helyszínnel, és nagyon gyorsan elfoglalták a házaikat. A finom ebéd és a bevezető után kaptak kérdőíveket, amelyeket ki kellett, hogy töltsenek. Ez alapján készítettük el a csoportok beosztását. Ügyeltünk arra, hogy minden csapat különböző szemléletű fiatalokból álljon össze, és ez szerencsére a legtöbb esetben sikerült is. Így alakultak meg a 10 fős csoportok, akik 10 napon keresztül oldották meg a különböző, nekik szánt érdekes feladatokat.

Minden csapatnak volt egy-egy Európai Uniós országa, melyeket tüzetesen és részletesen be kellett mutatniuk. Természetesen Romániát és Magyarországot kihagytuk az adott országok közül, hiszen célunk az volt, hogy más országokat és kultúrákat is megismerjenek a fiatalok. A kiválasztott országokat nem elmondás alapján ismerhettünk meg, hanem különböző alkotások által, amelyet a fiatalok találtak ki. A lényeg minden esetben az volt, hogy valamilyen úton kapcsolódjanak a kapott országhoz. Ezt a feladatot remekül teljesítették a fiatalok, az összes csapatot elismeréssel illettük.

Talán amit minden este várt a tábor közössége, az a közös vacsora, az ezután következő beszélgetés, és a közös zenélés. Bátran kijelenthetem, hogy a Drum Circle a táborlakók kedvence lett. Öröm volt látni, hogy a különböző helyekről érkező fiatalok mennyire össze tudnak dolgozni, és milyen jó csapatot alkotnak, ha művészetről van szó. Szinte az összes feladatnál látszódott rajtuk, hogy örömmel csinálják, de a közös zenélés mindig színt vitt az estébe, és egy finom paprikás krumpli után mindenkinek könnyebben járt a keze.

A fiatalok nem csak a zenébe és az EU működésébe nyerhettek betekintést a vidám feladatok során, hanem például megismerkedhettek a színházak világával is. Természetesen ezt is fel kellett valamilyen módon dolgozniuk, és vicces és drámai előadások is születtek a pár perces improvizációk során.

Amin nagyon meglepődtünk, az volt, hogy a gyerekek mennyire gyorsan meg tanulták kezelni a kezükbe adott fényképezőgépeket. A 8. napra kapták ezt a feladatot, és olyan mesterien beállított képekkel tértek vissza a gyalogtúráról, hogy csak ámultunk, de ami ezután következett, az még izgalmasabb volt. Több fényképalbumot is összeállítottak a fiatalok, és az utolsó előtti napon egy konkrét közös alkotást kellett összehozniuk az adott országhoz kapcsolódóan, amit még a tábor elején kaptak. Az összes díszletet, zenét, montázst ők állították össze, és láttuk, hogy akkora szeretettel és lelkesedéssel csinálták az utolsó feladatot, hogy kíváncsian vártuk az eredményét. Több előadás során hatalmasakat nevettünk, volt, hogy egy-két könnycsepp is kicsordult a szemünkből, de az összes darab profira sikeredett.

A közös bográcsozás során a fiatalok és mi is éreztük, hogy elérkezett a tábor vége, de egy utolsó közös éneklés és zenélés még belefért az estébe, ami hajnali 2-ig húzódott. Másnap kötetlenül sportolhattak még egy utolsót a táborozók, és délután háromkor érzékeny búcsút vettünk egymástól.

Az élmények mindenki számára felejthetetlennek bizonyultak. Mai napig tartják egymással a kapcsolatot a fiatalok, és alkalomadtán nekünk is beszámolnak az életükben történt eseményekről, hogy mi változott, amióta kicsit közelebb kerültek a művészethez, és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

A projekt honlapja:

http://www.yia.hu/

Megszakítás