Ne dolgozzatok éjjel!

Azoknak a nőknek, akik 30 éven keresztül késő estig dolgoztak, dupla volt az esélyük a betegség kialakulására, mint társaiknak – mutatott rá egy kanadai tanulmány, amelyről a Health Day számol be.

A tanulmány összefüggést talált az éjszakai műszak és a mellrák kialakulása között. Míg azoknál, akik 30 vagy annál több évet dolgoztak éjszakai műszakban, duplájára nőtt a kockázat a mellrák kialakulására vonatkozóan, addig az ennél kevesebb ideig dolgozóknál nem nőtt meg a rizikófaktor.

00c2453b83d0d0ac6f0595836ff010b1_w640

A kutatás keretében 1100 mellrákos és 1100 a betegséggel nem diagnosztizált nő előtörténetét és egyéb egészségügyi rizikófaktorokat elemeztek. Ami az életkorukat illeti, átlagosan 50 éves nőket vontak be a kutatásba.

A résztvevő nők mintegy harmada végzett valaha élete során éjszakai munkát. Arra lettek figyelmesek, hogy a 30 évnél több vagy ez alatti időtartamig végzett éjszakai munkát végzők mellrák kialakulási kockázata között jelentős különbség volt. Miután egyéb kockázati tényezőket is figyelembe vettek – elhízás, dohányzás – megállapították, hogy az éjszakai műszakban 30 évnél többet eltöltőknek duplájára emelkedett a mellrák kialakulási kockázatuk.

Szoptatási praktikák

Sok édesanya szembesül a gyerek születése után azzal, hogy bármennyire is szeretné, de nem tudja szoptatni a babáját, mivel nem...