Növényekkel a stressz ellen

Már évszázadok óta ismert tény, hogy aki növényekkel foglalkozik otthonában vagy kertjében sokkal nyugodtabb és kevesebb stresszt él át.

Több tudós és orvos is megállapította, hogy a természettel való kapcsolat kihat egészségünkre és hangulatunkra is. Nem hiába, hogy a kórházak és más közintézmények is körbe vannak véve gyönyörű parkokkal és szebbnél szebb virágágyásokkal, mert a szép környezet és a növények nyugtató hatással vannak ránk.

Talán észre sem vesszük, hogy mi magunk is keressük a kapcsolatot a növényekkel, virágokkal, hiszen tudatalattink érzi a vágyakozást, amely talán ősidők óta bennünk lakozik.

Sajnos a nagy városokban egyre inkább eltávolodunk a természettől, hiszen a sok épület áruház, gyár és parkoló elveszi a helyet a parkoktól, és erdőktől. Így mi magunk is egyre feszültebbek és ingerültebbek leszünk. Elég elmenni vidékre és megnézni az ottani embereket mennyivel nyugodtabbak, mint a városi lakosok vagy sétáljunk egy napsütötte őszi időben, erdőben, hegyekben máris energiával töltődünk fel.

A növények mindig is központi szerepet játszottak az emberek életében, hiszen nagy világutazók és tudósok gyűjtötték be a különleges növényeket a világ számos pontjáról majd hazaérve üvegházakat emeltek számukra és gondozták nemesítették őket folyamatosan.

MG_8458-640x426

Talán nincs is olyan otthon, ahol ne lenne legalább egy-két cserepes virág elhelyezve.Akinek van kertje, tudja milyen érzés nyáron kisétálni a kertbe elfeledni minden gondot és nehézséget és csak a virágokkal foglalkozni, gyomlálni, locsolni és gondozni őket. Már az is egy jó érzés, ha tudjuk, hogy gondoskodhatunk egy élőlényről, aki nekünk köszönheti az életben maradáshoz szükséges gondoskodást.

Ha otthonunkban nevelünk virágokat, hetente egyszer egy fél órára kapcsoljunk ki mindent és foglalkozunk kedvenc növényeinkkel, ápolgassuk őket, tisztítsuk meg leveleiket a portól, hogy még szebbek és csinosabbak legyenek.
Sokan beszélgetnek a növényeikkel, és bár van, aki ezt kineveti, tudósok speciális szerkezettel vizsgálták meg a növények reakcióit.

A vizsgálat végén azt állították, hogy a növények igenis éreznek, másként reagálnak, ha valaki ártó szándékkal közeledik hozzá, és megint másként, ha valaki szereti őket. A növények érzik a mi kisugárzásunkat, így ha szeretjük őket ők is szeretni fognak minket.

Talán önnek is van olyan növénye, amelyet jobban szeret a többinél vagy ép valamelyik virág megsértődött önre, mert nem gondozta őt a héten. Hogy igaz vagy sem, ki tudja, de hogy a törődés és a velük való foglalkozás minket is megnyugtat és kikapcsol az tény!

s-SEED-STARTING-large640

Főleg télen, amikor kevesebb a fény és szinte nincs napsütés vagyunk hajlamosak a depresszió és a lehangoltságra. Ilyenkor elég pár cserép színes virágzó növényt elhelyezni otthonunkba, és ha ránézünk egy piros, vagy rózsaszín virágú növényre máris jobb kedvünk támad.

Aki télen úgy érzi kissé álmosabb, lehangoltabb netán depressziós ne a csokoládéhoz nyúljon rögtön, inkább vegyen pár cserép színes dísznövényt vagy akár egy csokor színes vágott virágot.

Ha van olyan ismerősünk, akin hasonló tünetek észlelünk, lepjük meg pár szobanövénnyel, amelyet hetente kell gondoznia, ápolnia vagy csak vigyük, el sétálni őt egy gyönyörű vidékre, ahol van friss levegő és lehet gyönyörködni a természet szépségében.

Már a növények színe is pozitív hatással van szervezetünkre, gondoljuk csak egy smaragd zöld pázsitra, amely máris csökkenti a feszültséget vagy egy aranysárga napraforgó táblára. Ugye már a gondolat is felvidít minket!

Tehát a megoldás a stressz ellen: vegyük körbe magunkat minél több növénnyel, fával, virággal, ajándékozzunk ismerőseink részére is növényeket, és ha van rá lehetőség ültessünk minél több növényt házunk elé akár az utcára is hogy a szomszédok is jobb kedvre derüljenek.

Mivel a városban parkot szinte sehol nem építenek, néha menjünk el a családdal egy jó nagyot kirándulni a természetbe és merítsünk pozitív energiát a fákból és a növényekből vagy akár az ősz gyönyörű színeiből.

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Megszakítás
Read previous post:
Imádjuk az olasz pizzát!

A világ legnépszerűbb étele napjainkban a pizza. Ahány étterem annyi félével találkozhatunk, nem beszélve az országonként is eltérő elkészítési módokkal....

Close