Nyaralásra gyógyszer? Mindenképpen!

Mielőtt vakációzni indulunk általában listát készítünk, hogy mit is vigyünk magunkkal. Szerepel rajta a fürdőruha, napolaj, strand törölköző, fotógép, napszemüveg. És a gyógyszer?

Mindjárt itt a nyár és jön a nyaralós szezon. Arra voltam kíváncsi, hogy a fiatal lányok a csomagolásnál a fürdőruha és a napolaj mellett gondoskodnak-e a gyógyszerekről? Kisebb kutatásom során tíz lányt kérdeztem meg, hogy milyen gyógyszereket visznek magukkal a vakációra.

A válaszok sokfélék voltak, de örömmel konstatáltam, hogy a legtöbben a biztonság kedvéért készülnek gyógyszerekkel, sőt sokaknál mindennap van fájdalomcsillapító készítmény. Válaszolt laktózra illetve pollenre allergiás lány is, náluk is mindig ott van az erre szükséges gyógyszer. Továbbá a nyaralás kapcsán szinte mindenki kiemelte a napozás utáni krémet. Hiszen nem csak a napozás alatti védelem fontos, hanem az is, hogy utána megfelelően ápoljuk a bőrünket.
Íme néhány válasz:

Bea, a bizakodó
Bea a nyaralásokra nem visz magával sose gyógyszereket, általában abban bízik, hogy majd másnál lesz, ha szüksége lenne rá és reméli, hogy amúgy sem lesz beteg. “De tényleg sosincs nálam semmi” – mondta. Beát már a pakolásnál elragadja a “holiday” hangulat és a legfontosabb dolgokra koncentrál a fürdőruhára!
Tipp: A Beához hasonló lányoknak azt ajánljuk, hogy “jobb félni, mint megijedni” és a következő pakolásnál gondoljatok a gyógyszerekre is!

110522030930_pills-640

Viki, a jó kislány
“Utazáskor nálam mindig van minden!” elmondása szerint ez azért van így, mert így szokta meg. Régebben, ha elutazott az édesanyja mindig csomagolt neki gyógyszeres tasit. “Én az utcára sem lépek ki fájdalom csillapító nélkül!!! Ha elutazom akkor is van nálam, sokkal több mint kéne!” Ő is kiemelte a napozás utáni krém fontosságát.
Tipp: Ha mást nem is, de fájdalomcsillapítót mindig vigyél magaddal a nyaralásra. Hiszen nincs is annál rosszabb, amikor például egy fej- vagy fogfájás miatt nem tudod élvezni a pihenést.

Lizzy, aki bajjal jár
Lizzy joghallgató létére a Murphy törvényeinek hatálya alá is tartozik, mert vele mindig történik valami. “Kis szütyőben patika belföldön is” – mondta aztán elkezdte sorolni a kis szütyő tartalmát. Kalciumot visz magával mindig, mert gyors megoldás, ha megcsípi valami vagy akár az allergiára is jó. Láz- és fájdalom csillapítót, hányás és hányinger enyhítőt és sebtapaszt is említett.  Lizzy szerint a másnaposságon segít a C vitamin, így az is mindig része a kiscsomagnak. Továbbá a lány úgy gondolja, hogy bizonyos helyszínek – pl.: Egyiptom, Törökország vagy ezen országokhoz hasonló úti célok – esetén valakinek érzékenyebb lehet a gyomra a helyi ételekre. Utazás előtt érdemes megkérdezni a gyógyszerészünket, hogy mit ajánl.
Tipp: Ha Te is Murphy barátja vagy és veled is mindig történik valami. Vagy egyszerűen csak gyenge az immunrendszered és könnyen megbetegszel, kövesd Lizzy módszerét: kis szütyőben patika. Tájékozódj az úti célodról és készülj fel!

girl_pills_640

Szabrina, a hipochonder
Szabrina saját bevallása és barátai szerint is kissé hipochonder, ezért nem tud elképzelni olyan eshetőséget, amelyhez ne lenne nála a gyógyír. Azt is kiemelte, hogy még, ha bulizni is megy, akkor is nála van a “gyógyszertár”. Alap: fejfájás csillapító, görcsoldók, ízületek kezelésére alkalmas krém mindenféle formában. Kalcium, puffadás elleni bogyó, szemcsepp, orrspray, és láz csillapító. “Ha besavasodom mondjuk a boroktól, akkor az ellen is van gyógyszerem” – mondta. Időnként antibiotikum is van nála, és természetesen mellé a probiotikum. Ezeken felül a homeopátiás szereit és a “nyugi” teáját is mindig magával hordja. És ezek után jönnek csak a kenceficék: leégésre bőr nyugtató kozmetikum, sebekre tapaszok stb. Majd a hosszú felsorolás végén azért még hozzátette: “Most így hirtelen ezek jutottak eszembe… De mindez állandóan nálam van még, ha a sarki boltig megyek is! De mondjátok, hogy ez normális, nem?!”

Tipp: Első olvasásra kissé túlzásnak tűnik Szabrina kézi patikája, nemde? Mindenesetre óvakodj a túlzott gyógyszer fogyasztástól, de példát is vehetsz Szabrináról. Ha antibiotikum kúrán vagy, akkor mindig szedjél mellé probiotikomot is. Nyugtató tabletta helyett igyál stressz oldó teát, a hagyományos vény nélkül kapható gyógyszerek helyett pedig a homeopátiás szereket is kipróbálhatod.

Ne csak napolajat vigyél a nyaralásra. Készülj gyógyszerekkel illetve gyógy készítményekkel egyaránt. Inkább legyenek nálad feleslegesen, hogy ne érjen meglepetés és felhőtlenül élvezhesd a várva várt vakációt.

Rázzátok magatokat formába!

Most, hogy kilábaltunk végre a télből, sőt már majdnem a bikini szezon is a nyakunkon van, egyre égetőbbé válik, hogy...