Nyelvtanulással a demencia ellen

Azoknál az időseknél, akik két vagy több nyelvet beszéltek, átlagosan 4,5 évvel később alakul ki demencia mint azon kortársaiknál, akik csak anyanyelvükön tudnak, még akkor is, ha az illető egyébként írástudatlan – állapította meg egy tanulmány, amelyről a Los Angeles Times számol be.

A kutatás keretében 648 demenciában szenvedő esettanulmányát végezték el, akik közül 391-en beszéltek két nyelvet. A résztvevők India Hyderabad nevű tartományában éltek, ami azért érdekes mert korábbi tanulmányokat leginkább az olyan bevándorlók bevonásával készítettek, akik anyanyelvüket egy új kultúrába vitték be. Ezért a legtöbb ember a területen minimum két nyelvet beszél, de inkább hármat, vagy négyet.

51069445_640

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy beszéd közben az egyik nyelvről a másikra való áttérés javítja a koncentrációs és kognitív képességeket. A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy további előnyök nem járnak a harmadik vagy a negyedik nyelv ismeretével.

Az eredmények azt mutatták, hogy a demencia jelei az egynyelvűeknél 61 éves korukban, még a két nyelvet beszélőknél 65,5 éves korukban jelentkeztek először.

Jó hatással vannak a háziállatok az autista gyerekekre

A háziállatok segíthetnek az autista gyerekeknek szociális képességeik kifejlesztésében, amennyiben a házi kedvenc a gyerek 5 éves korában belép az...