Összegzés az Efop-5.2.2-17-2017-00087 Transznacionális együttműködések a Jenei Tibor Misszió a művészetre nevelésre c. projektről – Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület

Írta: Kanyó Anikó elnök – Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület/Szabadka

A Szabó Dénes Egyesület tagjaként kezdetektől részt vettem a Jenei Tibor Alapítvány „Transznacionális együttműködések” keretében megrendezett rendezvényein.  Számos kapcsolódási pontot találtam a két szervezet tevékenyégében, ezért 2018.06.11.-én együttműködési megállapodást kötöttünk, hogy a Fáklya KIE-tel már szervezetileg is csatlakozhassunk a programokhoz.

Hogy miért is, azt az alábbiakban röviden részletezem: A Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület tevékenységeit kizárólag Szabadkán, és az ehhez közeli falvakban végzi.  Miután önálló egyesületté alakult, lehetőség adódott több településen különböző aktivitásokat szervezni.  Az egyesület tagjai egyetemisták, fiatal tanárok és végzős középiskolás diákok, kik animátorként illetve programszervezőkként tevékenykednek. Az egyesület tevékenységeit három korosztály részére szervezi meg. Az első csoportba tartoznak az általános iskola alsós osztályos diákjai, kik részére játszó délutánokat szervezünk. A második csoportba az általános iskola 7. és 8. osztályosai tartoznak, valamint középiskolás diákok, ők motivációs tréningeken vehetnek részt, a harmadik csoport az egyesület tagjai részére irányul, folyamatosan igyekszünk továbbképzéseket szervezni a tagoknak, illetve új tagokat toborozni. Az évek során szoros együttműködés alakult ki több vajdasági plébániával, hitoktatókkal és iskolákkal.  Mára Szabadkán kívül több településen állandó jelleggel szervezünk találkozókat és játszódélutánokat. Egy időpontban játszóházakat tartunk Becsén, Újvidéken és Szenttamáson, az eseményre alsósokat illetve 5. és 6. osztályos tanulókat szólítjuk meg, program fő célja, hogy a gyerekek szocializálódjanak, megismerjék egymást, különböző játékokkal. Sokkal könnyebben tudunk  segíteni rajtuk  ha a barátjuk vagyunk és észrevesszük ha szükségük van valamire. E mellett találkozókat szervezünk Adán, Zentán, Péterrévén és Becsén, ahová a 7. és 8. osztályt illetve a középiskolásokat hívjuk el. Az év elején Farsangi bulit szervezünk a középiskolásoknak és egyetemistáknak. Az áprilisi hónap folyamán társszervezői vagyunk a csantavéri hittanos találkozónak, ide 1-8 osztályos diákok érkeznek, főként Észak – Bácskából és Tiszamentéről, a rendezvényen körülbelül 1100 diák vesz részt.  Már 9 éve rendszeresen ifjúsági találkozókat szervezünk az ádventi időszakban, ide 5-8. osztályos illetve középiskolás diákok érkeznek egész Vajdaság területéről, körülbelül 300-400 fősek ezek a találkozók. Az utóbbi 3 évben együttműködést alakítottunk a Nagybecskereki Iskola Nővérekkel és Egyházmegyével, így az ott megszervezésre kerülő hittanos táborok programjainak megtervezésében és kivitelezésében is részt veszünk.  A programjainkon lehetőség adódik kézműves foglalkozásokra, sport lehetőségekre, csapatépítő játékok kipróbálására és e mellett egyéb erkölcsi és vallási értékekről beszélgetünk. Az egyesület tevékenységeit magyar nyelven folytatja, igyekszünk a szórványfalvakba is eljutni és az ottani fiatalokat felkeresni, és elhívni őket nagyobb találkozókra. Tanároktól, hitoktatóktól valamint a játszós délutánokról tudunk olyan diákokról, kik hátrányosabb helyzetben vannak, számukra igyekszünk különféle gyűjtési akciókat szervezni, amivel tudjuk őket segíteni. Legtöbbször táborokba hívjuk el őket, illetve a találkozókra, kirándulásokra, az útiköltségüket biztosítjuk. Volt már arra is példa mikor a találkozok alkalmával, például farsangi bulin a részükre gyűjtöttünk édességeket vagy tanfelszereléseket. Igyekszünk követni a diákok érdeklődéseit, ehhez igazítjuk a programjaink témáit, e miatt az egyesület aktív tagjai 30 évnél fiatalabbak, mivel úgy gondoljuk, hogy a fialtabb generációval könnyebben tudnak szót érteni azok a fiatal felnőttek kik korban közelebb állnak hozzájuk, hiszen az érdeklődés kör folyamatosan változik.

A felsorolt programjainkon túl, mivel hangsúlyt szeretnénk fektetni az oktatás/nevelés kérdéseire, kiemelten a nélkülözésben élő gyermekek számára fejlesztő jó gyakorlatokra, a szakmai programokon átadott ismereteket hasznosítani tudjuk. További sikerként könyvelhetjük el, hogy már a 2019-es évben közösen indultunk, és kezdtük el a programokat a „Legyen a művészet a szenvedélyed” pályázati címmel, az Európai Szolidaritási Testület által kiírt Erasmus+ programjában. Köszönjük!

Kanyó Anikó és a KIE tagjai

Szabadka, 2020. február 09.

Gőzöljétek ki a fáradtságot magatokból!

Te is mindent megtennél azért, hogy egyszerű, kényelmes módon csodás formába hozd magad? Nincs is erre jobb megoldás, mint egy...