Rohamosan nő a dengue-lázasok száma Kínában

Rohamosan – napi több mint ezer fertőzöttel – nő a dengue-lázasok száma a dél-kínai Kuangtung tartományban, ahol már megközelítően 25 ezren kapták el a súlyos következményekkel járó betegséget – jelentette a kínai média.

A betegséget a tartomány 21 prefektúra szintű városából 20-ban regisztrálták. A legsúlyosabban érintett Kantonban csaknem 21 ezer érintettről tudnak. A betegségnek eddig hat halálos áldozata volt, öt a tartományi székhelyen, egy Fosanban, ahol kétezer felett van a fertőzöttek száma. A szomszédos Kaunghsziban ugyancsak felütötte fejét a dengue-láz. A szakemberek azt állítják, hogy az elmúlt 20 év legsúlyosabb helyzetével kell szembe nézniük.

Az okok között az elhúzódó meleg és csapadékos időjárást említik, amelyek kedveznek a betegséget terjesztő szúnyogok szaporodásának. A szúnyogállomány az ebben az időszakban megszokottnak már legalább az ötszöröse – állapították meg.

Dengue_Fever_Outbreak_Strikes_Southeast_Asia

Az illetékes hatóságok a szúnyogirtásra helyezik a hangsúlyt és a szúnyogok számára ideális körülményeket teremtő – felszámolható – állóvizek, tározók megszüntetésére. Kantonban azt tanácsolják a lakosságnak, hogy lehetőség szerint viseljenek hosszúszárú nadrágot, illetve hosszú ujjú felsőket, hogy minél nagyobb területen védjék a testüket. Egyúttal megkezdték szúnyogriasztók és a védekezést leíró szórólapok kiosztását. A városban több mint 450 megfigyelőállomást létesítettek.

A “csonttörő lázként” is ismert dengue-láz elsősorban a trópusi, szubtrópusi vidékeken évente 50-100 millió embert betegít meg a világon. A szúnyogok által terjesztett kór ellen még nincs védőoltás, a betegség tünetei és következményei súlyosak, akár végzetesek is lehetnek.

MTI

Hátrányos helyzetű gyermekeknek adományozott az AmCham

Mintegy nyolcmillió forintot adományozott az AmCham Alapítvány a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó intézmények számára hirdetett Mi leszek, ha 25 leszek...