Sportoljanak a tinik!

Azoknál, akik tinédzserkorukban fizikailag aktív életet élnek, vagyis rendszeresen sportolnak, jelentős mértékben csökken a szívinfarktus előfordulása – állapította megy egy svéd tanulmány, amely közel 750 ezer férfi bevonásával készült, s amelyről a Health Day számol be.

A tanulmány szerint azoknak a tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek, akik rendszeresen sportolnak, három évtizeddel később 35 százalékkal csökken a kockázatuk a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására. Bár a tanulmány összefüggést talált az aerobikozás és a szívroham megelőzése között, az nem jelent ok-okozati összefüggést.

1180692-24702123-640-360

Mindazonáltal a fogyás is fontos. A tanulmány ugyanis rámutat arra is, hogy azoknak a túlsúlyos embereknek, akik rendszeresen mozognak, még mindig magasabb a kockázatuk a szívroham kialakulására, mint azoknak, akik vékonyak, de nem sportolnak rendszeresen.

A kutatás keretében 750 ezer, 18 éves korában besorozott katona fizikai állapotát rögzítették 1969 és 1984 között, majd a következő 30 évben nyomon követték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a legalacsonyabb fittséggel rendelkezőknek középkorukra mintegy duplájára nőtt a kockázatuk a szívinfarktus kialakulására.

Miben más a francia lecsó?

Sokan gondolják, hogy a lecsó afféle hungarikum, nem akarok senkit elkeseríteni, de sok nemzet, sokféleképpen főzi kedvenc nemzeti eledelünket. Ha...