Szenvedélybeteg-gondozó Pécsen és Kaposváron

Alkohol- és gyógyszerfüggők kezelésére szenvedélybeteg-gondozó nyílt Pécsen és Kaposváron, Pécsváradon pedig a rehabilitációs otthon újult meg – jelentették be kedden a baranyai megyeszékhelyen.

Az intézményeket a szenvedélybetegek kezelésére specializálódott pécsi székhelyű INDIT Közalapítvány üzemelteti, amely Baranya és Somogy megyében már hosszú évek óta foglalkozik kábítószer- és egyéb függőségben szenvedő kliensek kezelésével, illetve fiatalok körében a szenvedélybetegség kialakulásának megelőzésével. Szemelyácz János, a szervezet kuratóriumi elnöke a pécsi addiktológiai központ megnyitásán elmondta: uniós támogatással Pécsen 75 millió forintból egy több évtizede kiürített óvoda átépítésével, míg Kaposváron 23 millió forintból szintén egy korábban használt épületben hozták létre a gondozót, Pécsváradon pedig a meglévő intézményt modernizálták.

A kuratóriumi elnök azt mondta, hogy az alkoholproblémával küzdők érdekében a rendszerváltás óta nem történt olyan horderejű beruházás a baranyai és a somogyi megyeszékhelyen, mint e gondozók létrehozásával. Magyarországon jelenleg csaknem egymillió ember küzd alkoholproblémával, számuk Pécs és Kaposvár vonzáskörzetében is több tízezerre rúg – tette hozzá. Kitért arra, hogy bár a dél-dunántúli régióban a szenvedélybetegek bentlakásos kezelése az országos átlagnál jobbnak mondható, a szenvedélybetegek ambuláns ellátása ez idáig meglehetősen korlátozott volt. A baranyai és somogyi gondozók segítségével viszont már így is kiutat találhatnak függőségükből – tette hozzá.

alcohol-640x426

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt emelte ki, hogy a baranyai megyeszékhelyen a fejlesztéssel egy romos épület válik a város hasznára. A gondozó megnyitása pedig azon egészségügyi fejlesztések körébe illeszkedik, amelyek során megújult Pécs legnagyobb rendelőintézete, új vérellátó központ jött létre, és 13 milliárd forintból megújult a régió legnagyobb klinikája. A Pécsen és Kaposváron megnyílt addiktológiai gondozókba háziorvosok és szakorvosok is küldhetnek betegeket, de bárki szabadon felkeresheti az intézményeket beutaló nélkül is, kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – közölték. Szemelyácz János tapasztalatai szerint a szenvedélybetegek kezelésében néhány hetes terápia alatt már jelentős javulás érhető el, de a függőségből való teljes talpra álláshoz általában hosszú évekre van szükség.

MTI

Legyen hosszabb az életetek: kerüljétek ezeket az ételeket

Nem csak a dohányzás, és az egészségtelen életmód rövidítheti meg az életeteket, hanem különböző ételek is közrejátszhatnak az életetek hosszúságában....