Szülés utáni depresszió

A baba születését követően sok nő érzelmi roncsnak érzi magát. Egyik pillanatban imádja kisbabáját, míg a másikban látszólag mindenféle ok nélkül könnyekben tör ki. Ilyenkor teljesen normális, ha ideges, szorong és teljesen kimerültnek érzi magát. Azonban, ha ez az érzés két hétnél tovább tart, az már a szülés utáni depresszió tünete – íjra a Fox News.

A szülés utáni depresszió minden hetedik nőt érint, különösen azoknál áll fönn a veszélye, akik a terhesség alatt is sokat szorongtak, esetleg már korábban voltak depressziósak. Emellett, ha maximalista, de olyan stresszes helyzetbe kerül, mint egy újszülött ellátása és nem kap elegendő segítséget akár párjától, akár másoktól, akkor szintén nagyobb az esélye a betegségre.

Ha állapota nem javul magától, mindenképpen forduljon szakemberhez. Van azonban néhány dolog, amit önmagától is megtehet hangulata javítása érdekében.

Először is bízzon az ösztöneiben: ha úgy érzi, valami nincs rendben, valószínűleg úgy is van. Vegye komolyan az érzéseit, ossza meg az Önhöz legközelebb állóval, de ha az sem segít forduljon szakemberhez.

depression-640x250

Sírjon: a hormonok teljes erővel dolgoznak a terhesség alatt, születést követően pedig a szervezet igyekszik visszatérni a normál kerékvágásba. A hormonok könnyeken keresztül is távoznak a szervezetből.

Szoptatás: egy tanulmány szerint azoknál kevésbé alakul ki a születési utáni depresszió, akik szoptatnak. Ugyanakkor a szoptatás maga is okozhatja a betegséget akkor, hogyha a kismama nem képes rá, mert nincs elég teje, ezért az csak fájdalmat okoz neki.

Aludjon eleget: ehhez kérjen családi/baráti segítséget, akik hetente kétszer elvállalják a baba felügyeletét, hogy Ön ki tudja magát aludni.

Egy baba érkezésével újra kell gondolnia idejét, amely most már több dolog: a munka, a férj és a háztartás, valamint a baba között is meg kell osztania. Ne vállalja túl magát! Beszélje meg párjával, hogy milyen elvárásaik vannak egymás iránt.

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skip to content
Read previous post:
Miért menekülünk kapcsolatból kapcsolatba?

Amikor véget ér egy kapcsolat, az mindkét félnek fájdalommal, veszteségekkel jár. Vannak olyanok, akiknek könnyebb feldolgozni, vannak azok a minden...

Close