Tematikus helyi rendezvény Kisszálláson

A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” pályázat keretében megrendezésre került a Tematikus helyi rendezvényünk Kisszálláson.

A program célja, hogy a digitális világból kimaradó állampolgárokat nyitottá tegye a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére, illetve ösztönözze őket, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében – akár a közösségi internethozzáférési pontok mentori szolgáltatásának igénybe vételével, akár a családjuk, szomszédjuk, ismerőseik segítségével. Külön figyelmet érdemel a fogyatékkal élők digitális világba való integrálásának elősegítése, esélyegyenlőségi szempontok következetes érvényesítése.

Időpont: 2019. 12. 21. (Szombat) 11:00-tól 19:00 –ig

Helyszín: 6421 Kisszállás, Fő utca 10.  (Kisszállási Művelődési Ház és Könyvtár)

Program keretében megvalósult tevékenységek

Egyik nagyrendezvényünket Kisszálláson tartottuk meg, melynek célja az internet és a digitális eszközök népszerűsítése volt. A célcsoport előadások keretében megismerkedhetett az online kormányzati, közigazgatási, egészségügyi szolgáltatásokkal, továbbá a minőségi internethasználattal, és ösztönzést kaptak a digitális alapkompetenciák elsajátítására.(ügyfélkapu bemutatása, e-Magyarország program, 3D nyomtató bemutatása, ingyenes hozzáférési pontokkal, internet adta veszélyekkel és lehetőségekkel) A gyermekek részére szintén 3D-s bemutatót tartottunk, valamint játszhattak a legújabb playstation játékokkal. A felnőttek informatikus szakember segítségével tájékozódhattak a számukra legmegfelelőbb eszközök vásárlásáról, tanácsokat, tippeket kérhettek a szakembertől az eszközök karbantartásával kapcsolatban.

Hangsúlyoztuk azt is, hogy a programok természetesen nyitottak a kistelepülés minden lakosa felé, mert fontosnak, és motiváló erőnek tartottuk a szélesebb rétegek bevonását is, hiszen a résztvevők egymást segítő kapcsolatai nagyban hozzájárulhatnak a sikeres cél megvalósulásának eléréséhez. Fiataloknak és időseknek egyaránt az érdeklődési körüknek megfelelő témákkal, közösségi oldalak és a médiafogyasztási lehetőségekkel készültünk, bemutattuk a hosszútávú lehetőségeket is. Motiváló erő a tanulási vágy, és a szolgáltatások révén a mindennapi élet megkönnyítése.

Az előadásokon hangsúlyt fektettünk arra, hogy a felnőtteknek meg kell tanulni utat mutatni a gyermekek számára, és fontos, hogy mint szülők felelősségteljes nevelői döntéseket hozzanak, hogy ha kell, józan korlátokat állítsanak fel a digitális eszközök használatában. Egyértelművé vált, hogy a digitális eszközök használata, nem csupán erős függőségveszélyt hordozó eszköz, hanem egy lelkiismeret nélküli iparággal és üzleti modellel is fel kell venniük a küzdelmet, úgy hogy végül gyermekeik is hasznosan és innovatív módon vegyék kezükbe ezt a technológiát, és ne a technika uralja őket.

Folyamatosan kerestük és keressük azokat a támogatási lehetőségeket, amelyek a célcsoport digitális alapkészségének növelésére szolgálnak, motivációt adva az eszközök használatára. Jelen GINOP programunkban minden ezt követő rendezvényünk kapcsolódik ehhez, azokon a hallgatók részt vehettek. Szeretnénk kapcsolatunkat kiterjeszteni a helyi IKSZT-re, közös programok szervezésére. Mivel nagy sikert aratott a 3D nyomtató használatának bemutatása, ezért célul tűztük ki, hogy anyagi lehetőségeink függvényében egy ilyen nyomtató megvásárlását, és az adott térségben való használatát.

Kisszállás, 2019. december 23.

A digitális felzárkóztatás keretében Workshop – Kunfehértón

A digitális felzárkóztatás keretében Workshop – Kunfehértón   A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az...