Tematikus helyi rendezvény Tompán

A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” pályázat keretében megrendezésre került a Tematikus helyi rendezvényünk Tompán.

A program célja, hogy a digitális világból kimaradó állampolgárokat nyitottá tegye a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére, illetve ösztönözze őket, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében – akár a közösségi internethozzáférési pontok mentori szolgáltatásának igénybe vételével, akár a családjuk, szomszédjuk, ismerőseik segítségével. Külön figyelmet érdemel a fogyatékkal élők digitális világba való integrálásának elősegítése, esélyegyenlőségi szempontok következetes érvényesítése.

Időpont: 2019. 12. 22. (Vasárnap) 10:00-tól 19:00 –ig

Helyszín: 6422 Tompa, Szabadság tér 5. (Tompai Művelődési Ház)

Program keretében megvalósult tevékenységek

Egyik nagyrendezvényünket Tompán tartottuk meg, melynek célja az internet és a digitális eszközök népszerűsítése volt. A célcsoport előadások keretében megismerkedhetett az alábbi témakörökkel: médiafogyasztási lehetőségek minden korosztálynak, a minőségi internethasználat elősegítése; online közigazgatási szolgáltatások népszerűsítése, ügyfélkapu bemutatása,ingyenes hozzáférési pontok a térségben; munkakeresési technikák az internet segítségével, kormányzati szolgáltatások megismertetése a családok, friss házasok számára (falusi CSOK, babaváró hitel, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása); 3D nyomtató bemutatása
A gyermekek részére szintén 3D-s bemutatót tartottunk, valamint játszhattak a legújabb playstation játékokkal. A felnőttek informatikus szakember segítségével tájékozódhattak a számukra legmegfelelőbb eszközök vásárlásáról, tanácsokat, tippeket kérhettek a szakembertől az eszközök karbantartásával kapcsolatban.

Az előadásokon hangsúlyt fektettünk arra, hogy a felnőtteknek meg kell tanulni utat mutatni a gyermekek számára, és fontos, hogy mint szülők felelősségteljes nevelői döntéseket hozzanak, hogy ha kell, józan korlátokat állítsanak fel a digitális eszközök használatában. Egyértelművé vált, hogy a digitális eszközök használata, nem csupán erős függőségveszélyt hordozó eszköz, hanem egy lelkiismeret nélküli iparággal és üzleti modellel is fel kell venniük a küzdelmet, úgy hogy végül gyermekeik is hasznosan és innovatív módon vegyék kezükbe ezt a technológiát, és ne a technika uralja őket.

A fiatalok új érdeklődést kaptak, megtanulhatták egyrészt, hogy a számítógépet nem csak játékra lehet használni. Az idősek megtanulhatták, hogy “nem kell félni” a számítógépektől, ők is képesek önállóan elintézni ügyeket. A megszerzett tudásuk hasznosítása által valamelyest csökkenhet a térségben a munkanélküliség, hiszen a  digitális kompetencia megléte segíti mindkét célcsoport jövőbeli elhelyezkedését a munkaerőpiacon, akár az otthonról is végezhető távmunkával is.

Az egyének társas életének előmozdítására is szolgál az internet használatának ismerete. Az idősek körében a legfontosabb változások, melyet a program elindított: az elmagányosodás csökkentése, szociális élet kiépítése/fejlesztése, családi kapcsolattartás egyszerűsítése a közösségi oldalak, e-mail szolgáltatás révén. Mindennapjaik könnyebbé válnak az E-Magyarország szolgáltatások önálló használatával, az egészségügyi lehetőségekkel (pl. kórtörténet) és az online vásárlási lehetőségekkel.

Minden programsorozat végén az adott településen kérdések-feleletek óráját tartottunk, ahol a résztvevők megerősítettek minket abban, hogy az ilyen típusú tájékoztatás elősegítette őket a minőségi és értő internethasználatban, hogy az ott található információk mennyire fontosak és hasznosak, de a nem megfelelően szűrt információk mennyire negatív hatásúak, és félrevezetőek is lehetnek. Egyéni sikernek könyvelhetjük el, hogy mindennapjaik az internet használatával könnyebbé váltak, és a meghirdetett témakörökben a tanultak alapján előrelépést értek el. (falusi CSOK, babaváró hitel, stb)

Tompa, 2019. december 23.

Tematikus helyi rendezvény Kisszálláson

Tematikus helyi rendezvény Kisszálláson   A Jenei Tibor Alapítvány, misszió a művészetre nevelés útján, a GINOP-3.3.3-17-2017-00084 az „Online kormányzati, közigazgatási...