Új, különleges ételek a konyhában

Az embereknek mindig is fontos volt az étkezés. Emlékezzünk csak, hogy mit tanultunk. Őseink kezdetekben gyűjtögető életmódot folytattak, a természetben megtalálható ételeket ették meg, aztán szerencsére a fejlődéssel az igények is változnak.

Modern konyaművészet – a legújabb őrület a molekuláris gasztronómia. Látványos és eléggé szokatlan. De miről is van szó?

Első látásra olyan, mintha a kémia labor beköltözne az étterem konyhájába.  Folyékony nitrogént használnak, és ez által teljesen új összetételű ételeket állítanak elő. Ennek az új eljárásnak az a lényege, hogy szétbontják a megszokott struktúrájú ételeket és újra alkotják. Ezzel a kémiai eljárással egyedi ízeket és formákat tudnak készíteni. A koktélok is új megvilágításba kerülnek, mert nem az eddig megszokott alapanyagokat használják az elkészítésükkor, hanem szantál gumit.

Ez az eljárás nagyon népszerű, és sok vendéget vonz, hisz az embert mindig vonzzák az újdonságok, különleges alapanyagok ízek.

7836393266_b578a5aa96

A másik kulináris újdonság a medúza – Kanada legújabb ínyencsége. A távol keleten már megszokottnak számít a forralt medúza (Ázsia), ami  úgy néz ki, mint egy hatalmas adag tészta. Szójával és chilivel ízesítik. A kalandvágyó emberek szívesen kipróbálják, és nem bánják meg.

Nemcsak az éttermeket érte el a kísérleti láz, hanem a gyümölcstermesztésben is felütötte a fejét.

Kaliforniában azon kísérleteznek, hogy a gyümölcsöket megváltoztassák, és új fajokat hozzanak létre. Ezek az úgynevezett intergenetikus hibridek. Például ilyen a pluot:  ami a szilva és a kajszibarack keresztezése.

Világszerte javítják a gyümölcsök minőségét, ízhatását is. A fehérhúsú őszibarack például egy amerikai professzor találmánya. Sajnos 12-15 évbe is beletelik,  mire egy-egy kísérlet meghozza a várt eredményt, és egy adott hibrid piacra kerülhet.

Az egyik legnagyobb édesség gyártó cég számos új terméket dobott a piacra, amelyekben kevesebb a cukor, több  a vitamin és az antioxidáns.

640px-White_peach_and_cross_section02

Úgy tűnik, ez a századunk új trendje. Visszamegyünk a természetességhez, és előtérbe helyezzük a bio és az egészséges ételek fogyasztását.

Minden esetre egyre több olyan termék kerül az üzletekbe, amiben nincs színezék tartósító és egyéb káros anyag. A kínálat már kezd bővülni, ezért mostantól csak rajtunk múlik, hogy milyen szempontokat tartunk szem, előtt és milyen anyagokat juttatunk be a szervezetünkbe.

Friesz Andrea

Metamfetamin, a gyilkos szer

Egyre többen fogyasztanak drogokat, mit sem törődve annak káros hatásaival. Manapság az egyik legelterjedtebb tudatmódosító szer a metamfetamin. Számos kampányt,...