Újra támad a madárinfluenza?

Több mint 80 ezer csirkét vágtak le kényszerből a dél-kínai Kanton tartomány Csuhaj városában, mert egyes példányokban kimutatták a madárinfluenza H7N9-es altípusát –  jelentette a kínai média csütörtökön.

A helyi Jinfeng Poultry Co. baromfitenyésztő vállalat területét öt tonna szerrel fertőtlenítették az állománytól megszabadított ólakat. A H7N9 feltűnése – 2013 márciusa – óta az ország baromfiágazata jelentős veszteséget volt kénytelen elszenvedni. A piacok bezárásával több mint 40 milliárd jüan (6,42 milliárd dollár) kár keletkezett.

640x392_19148_91789

Kínában csak az idén több mint 120 új humán megbetegedést regisztráltak, ezekből legalább 36 volt halálos kimenetelű. Az esetek többségében a fertőzött korábban valamilyen módon kapcsolatba került szárnyasokkal. A vírus emberről emberre terjedését továbbra sem látják bizonyítottnak. A Hszinhua hírügynökség a közelmúltban idézte Li Lan-csüan akadémikust, aki szerint májusban piacra kerülhet a madárinfluenza H7N9-es törzse elleni oltóanyag. Álláspontja szerint addig is a leghatékonyabb védekezés ellene az élőállat-piacok bezárása.

Egyetek tudatosan!

A tudatos élelmiszer-fogyasztás fontosságát hangsúlyozták szerdán az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Az leszel, amit eszel című budapesti konferenciáján. A rendezvényen...