Váltsatok életmódot kismamaként!

A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető: az első terhességek több mint fele megmenthető lenne így – derült ki egy nagyszabású dán kutatásból.

A várandósság alatt naponta több mint húsz kilogrammnyi súly felemelése, valamint az elhízás és az alultápláltság is növeli a vetélés kockázatát – idézte a BBC hírportálja az International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban ismertetett kutatást.

A harmincas éveik második felében járó, terhessége alatt alkoholt fogyasztó és éjszakai műszakban dolgozó nőknél is nagyobb volt a vetélés esélye a Koppenhágai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint. Úgy vélik, a vetélést csak az összes kockázati tényező csökkentésével lehet megelőzni.

26EFA811-FC5E-4E33-900E-73F1875594A1_w640_r1_s

Mivel a kutatás a népesség egészségét és életmódját vette alapul, sokan húzhatnak belőle hasznot: a gyermeket váró párok, a terhesgondozást végző és a munkakörülményeket szabályozó szakemberek is – mondta Anne-Marie Nybo Andersen. A vizsgálat során az 1996 és 2002 közötti lezajlott, összesen 91 427 dániai terhesség adatait elemezték. A várandósságok 3,5 százaléka végződött vetéléssel. Telefoninterjúk segítségével keresték az összefüggést a sikertelen terhességek és az anya életmódja között.

Caroline Overton, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Szakkollégiumának szóvivője a tanulmány eredményeiknek alkalmazhatóságával kapcsolatban megjegyezte: a gyermeket tervező nőnek valóban kiegyensúlyozottan kell táplálkoznia, hogy el se hízzon, és túl sovány se legyen, tartózkodnia kell az alkoholtól, abba kell hagynia a dohányzást, és erre a partnert is meg kell kérni. Hozzátette azonban, hogy húsz kilogramm a súlya egy nagy, megtömött utazótáskának, “ilyet a legtöbb nő elég ritkán emelget”.

Magas vérnyomás a húsevők körében

A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát - derült ki japán és amerikai kutatók közös tanulmányából. A...