Vélemény az Efop-5.2.2-17-2017-00087 Transznacionális együttműködések a Jenei Tibor Misszió a művészetre nevelésre c. projektről – Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

írta:  Korpás Árpád alelnök    Pozsonyi Kifli Polgári Társulás/ Szlovákia

A pozsonyi székhelyű, szlovákiai magyar értelmiségiek alapította Pozsonyi Kifli Polgári Társulás örömmel vett részt a Jenei Tibor Alapítvány EFOP-5.2.2-17-2017-00087 azonosítószámú projekt keretében szervezett rendezvényein, valamint az azokkal kapcsolatos műhelymunkában.

A Pozsony múltjával foglalkozó, 2010-ben létrehozott egyesületünk a városon belüli és szlovákiai közösségszervezésen (előadások, tematikus túrák stb.) kívül külkapcsolatai fejlesztését is kiemelten fontosnak tartja. Igyekszünk meríteni az Európai Unió más tagállamaiban – és azon belül is elsősorban a V4-es és más kelet- és közép-európai országokban – működő, részben hasonló profilú szervezetek kompetenciafejlesztési, hálózatépítési és más szakmai tapasztalataiból.

A projektben részt vevők prezentációi számos értékes ötletre, módszerre figyeltettek fel bennünket, és sokat jelentett, hogy a bemutatókat követő eszmecsere keretében egy-egy problémakört részletesebben is megvitathattunk.

A Jenei Tibor Alapítvány projektje sikerrel bővítette kapcsolati hálónkat, ezért nyitottak vagyunk más, hasonló kooperációra is. Külön hozadéknak tartjuk, hogy a szűkebben vett szakmai együttműködés mellett közvetlen, informális kapcsolatunk alakulhatott ki Kárpát-medencei magyar szervezetekkel (a Jenei Tibor Alapítványon kívül a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanáccsal, a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal és a Szabó Dénes Egyesülettel), hiszen ez a fórum későbbi közös kezdeményezések alapjául is szolgált és szolgálhat. Konkrét példaként említeném, hogy – a projekt révén létrejött kapcsolatnak köszönhetően – röviddel az első találkozó után a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás képviseletében díjmentes városnéző sétán fogadhattuk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékeinek egy csoportját. Bár a járványhelyzet némileg felülírta ezirányú idei terveinket, a jövőben szeretnénk meglátogatni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egy-egy létesítményét. Készültünk a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács által 2020 őszére tervezett egyik szakmai rendezvényre is.

Korpás Árpád

Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Pozsony, 2020 március 17.

A jó alapozás titka

A sminkelés alapját az apróbb bőrhibák elfedése adja, ám a legszebben kifestett szem és száj mit sem ér, ha hegek...