A világ legkisebb pacemakere

Először ültették betegbe a világ legkisebbnek tartott pacemakerét Nagy-Britanniában, a Southamptoni Általános Kórházban. A készülék nem sokkal nagyobb egy tablettánál, mérete a hagyományos modellek egytizede.

A szívverést elektromos impulzusokkal szabályozó pacemakert jelenleg a bőr alá ültetik, a szívvel vezeték köti össze. A vezeték továbbítja az elektromos jeleket, amelyek korrigálják a lassú vagy szabálytalan szívritmust, ám cserére lehet szükség, ha elszakad vagy elmozdul. A miniatűr új készüléket közvetlenül a szívbe ültetik – adta hírül a BBC. A most beültetett Micra Transcatheter Pacing Systemnél vezetékre sincs szükség, az elektromos impulzusokat egy elektróda biztosítja.

Micra_vs_Pacemaker_R

A méreten és a vezeték nélküli technológián kívül nagy előnye az eszköznek, hogy az új beültetési eljárás csökkenti a fertőzési kockázatot, és gyorsabb a gyógyulás is utána, mint a hagyományos, nagyobb beavatkozást követően – mondta John Morgan kardiológus. Úgy vélik, a 26 milliméter hosszú, kétgrammos eszköz a világ legkisebb pacemakere. A Southamptoni Kórház az egyetlen brit intézmény, amely a készülék világméretű tesztjében részt vesz. Tavaly decemberben egy osztrák beteg kapott már Micra pacemakert. A versenytárs Nanostim nevű eszköz 41 milliméter hosszú és szintén tesztelés alatt áll.

MTI

Elutasított terhességmegszakítás

Donald Tusk lengyel miniszterelnök bírálta kedden egy varsói nőgyógyászati kórház igazgatóját, aki lelkiismereti okokra hivatkozva elutasította a terhességmegszakítást egy súlyosan...