A világ legkisebb pacemakere

Először ültették betegbe a világ legkisebbnek tartott pacemakerét Nagy-Britanniában, a Southamptoni Általános Kórházban. A készülék nem sokkal nagyobb egy tablettánál, mérete a hagyományos modellek egytizede.

A szívverést elektromos impulzusokkal szabályozó pacemakert jelenleg a bőr alá ültetik, a szívvel vezeték köti össze. A vezeték továbbítja az elektromos jeleket, amelyek korrigálják a lassú vagy szabálytalan szívritmust, ám cserére lehet szükség, ha elszakad vagy elmozdul. A miniatűr új készüléket közvetlenül a szívbe ültetik – adta hírül a BBC. A most beültetett Micra Transcatheter Pacing Systemnél vezetékre sincs szükség, az elektromos impulzusokat egy elektróda biztosítja.

Micra_vs_Pacemaker_R

A méreten és a vezeték nélküli technológián kívül nagy előnye az eszköznek, hogy az új beültetési eljárás csökkenti a fertőzési kockázatot, és gyorsabb a gyógyulás is utána, mint a hagyományos, nagyobb beavatkozást követően – mondta John Morgan kardiológus. Úgy vélik, a 26 milliméter hosszú, kétgrammos eszköz a világ legkisebb pacemakere. A Southamptoni Kórház az egyetlen brit intézmény, amely a készülék világméretű tesztjében részt vesz. Tavaly decemberben egy osztrák beteg kapott már Micra pacemakert. A versenytárs Nanostim nevű eszköz 41 milliméter hosszú és szintén tesztelés alatt áll.

MTI

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skip to content
Read previous post:
Elutasított terhességmegszakítás

Donald Tusk lengyel miniszterelnök bírálta kedden egy varsói nőgyógyászati kórház igazgatóját, aki lelkiismereti okokra hivatkozva elutasította a terhességmegszakítást egy súlyosan...

Close