Vita a hálapénzmentes egészségügyről

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint meg kell kezdeni az érdemi vitát a hálapénzmentes egészségügyről, aminek alapja az orvosok bérének rendezése és egy kiszámítható életpályamodell. Erről Dénes Tamás, a szövetség elnöke beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MRSZ szerint legkésőbb a most kezdődő kormányzati ciklus végére ki kell alakítani azt a keretrendszert, amely mentén lehetségessé válik a hálapénzrendszer megszüntetése.  A rezidensszövetség elnöke utalt arra a tavaly őszi reprezentatív közvélemény-kutatásra, amelyből kiderült, hogy a hálapénzt mind az orvos, mind a beteg elutasítja, hiszen kiszolgáltatottá teszi a szereplőket, megalázó és frusztráló mindkét fél számára. A szövetség szerint a paraszolvencia azért sem fenntartható, mert sérül a bizalmon alapuló orvos-beteg viszony. Dénes Tamás szerint a “hiány szüli a korrupciót”, a kórházak nem felelnek meg a tárgyi és személyi minimumfeltételeknek, ez a helyzet egyfajta hiánygazdálkodást idéz elő, vagyis a beteg hálapénzt fizet. Ezért úgy vélik, hogy a bérrendezésen kívül meg kell vitatni az “extra” szolgáltatások megvásárlásának és a saját orvos választásának lehetőségét is – fejtette ki Dénes Tamás.

health_care_costs_2_20100930111440_640_480

A lakossági kutatásban részt vevő 761 válaszadó közül azok, akik adnak hálapénzt, 63 százalék vélekedett úgy, hogy paraszolvenciát az orvos megválasztásának lehetősége miatt adja. A megkérdezettek 27 százaléka teljes mértékben, további 32 százaléka inkább egyetért azzal, hogy az orvosválasztási jog az ellátást megelőzően megállapított anyagi ellentételezés fejében, törvényileg szabályozott formában megvalósulhasson. A saját orvos választásának hivatalos lehetőségét még azok is igénybe vennék a felmérés szerint, akik jelenleg nem adnak hálapénzt. A Szinapszis Kft. által végzett kutatás orvosokra vonatkozó részében a válaszadó doktorok 19 százaléka értett egyet azzal, hogy a szabad orvosválasztás térítésköteles legyen, míg 38 százaléka inkább támogatná ennek biztosítását.

Az elnök szerint üdvözlendő a kormány eddigi kétszeri bérrendezése, de a mértékkel még elégedetlenek. Mint Dénes Tamás fogalmazott, az irány jó, de a sebesség és az erőforrás nem áll arányban a probléma súlyával. Mint mondta, a hálapénzmentes egészségügy alapja a bérrendezés, az orvosi nettó bértábla 275 ezer forinttól kell kezdődjön ahhoz, hogy élhető életpályáról beszélhessünk. Emellett a szakmai előmenetellel arányosan az alapbérnek is emelkednie kell, és az oktatókat kiemelten meg kell becsülni.Dénes Tamás hangsúlyozta, a szolidaritáson alapuló egészségügyi rendszert tartják működőképesnek, és mindenkinek joga van gyógyulni plusz hozzájárulás nélkül, de a törvényes saját orvosválasztás lehetőségét is meg kell fontolni. A rezidensszövetség úgy véli, egyértelmű, hogy a mindenkori kormányzatnak sokat kell tennie egy jól működő, hatékony egészségügyi rendszer érdekében, de Dénes Tamás kiemelte az egyén felelősségét is, hiszen a prevenció, az egészségtudatos életmód is az alapja egy működőképes rendszernek.

Facebook:

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skip to content
Read previous post:
Mégsem egészséges a vörösbor és a csokoládé?

Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át...

Close