Záróbeszámoló/Szakmai megvalósító

A beszámoló azonosító adatai:

A projekt megvalósításának tényleges kezdete és várható befejezése Tényleges kezdet dátuma: 2018.02.01.

Várható befejezés dátuma: 2020.02.01.

A beszámoló készítője Kovácsné Móricz Erika

Szűcs Gyula

Telefon: +36 30 835 465
E-mail: kmerika@jeneialapitvany.hu

Összefoglaló a megvalósításáról

A Jenei Tibor Alapítvány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-5.2.2-17-2017-00087 kódszámú Transznacionális együttműködési pályázaton Misszió a művészetre nevelés útján – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben című nyertes pályázatának megvalósítási időszaka: 2018. február 01. – 2020. február 01.

A két éven át tartó projekt elsődleges célja: az alapítvány szakemberei és önkéntesei az évek soron több sikeres program kidolgozása és megvalósítása után a releváns szakmai tapasztalattal rendelkeznek –  nemcsak módszertani területen, de megismerve a célcsoport minden problémáját és szükségletét – átadják és kidolgozzanak egy olyan komplex gyakorlatot majd annak alkalmazását, amelyet a hasonló célokat kitűző hazai és határon túli szervezetek is sikerrel tudnak adoptálni és hasznosítani környezetükben az esélyegyenlőség növelésére és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatására.

A megvalósításában négy határon túli civil szervezettel kötöttünk együttműködési megállapodást, majd további három külhoni egyesület is csatlakozott programjainkhoz. Ezek olyan szervezetek, amelyek a helyi és térségi és határon átívelő célcsoportjaik számára felzárkóztatást segítő tevékenységeikkel segítik a hátránnyal küszködő fiatalokat a kultúra- és a hagyományok megőrzése mellett.

1. Szent Ferenc Alapítvány – Déva, Románia

2. Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács – Beregszász, Ukrajna

3. Szabó Dénes Egyesület – Tóthfalu, Szerbia

4. Pozsonyi Kifli Polgári Társulás – Pozsony, Szlovákia

5. Tiszahát Ökológiája és Kulturális Hagyományai Közhasznú Egyesület – Nevetlenfalu,       Ukrajna

6. Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület – Szabadka, Szerbia

7. Almás-Vasderes Hagyományőrző Egyesület – Tóthfalu, Szerbia

Két év alatt a célcsoport tagjai és a hazai szakemberek számára az alábbi programokat szerveztük meg és vettek részt azokon:

–          Nemzetközi hálózatépítés – 4 alkalom

–          A nemzetközi együttműködés keretében kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka – 5 alkalom

–          Közös szakmai programok partnerszervezetekkel – 4 alkalom

–          Tapasztalatok megosztása hazai szakemberek körében kompetenciafejlesztések keretében rendezvény –  2 alkalom

–          Tapasztalatok megosztása a hazai szakemberek körében tréning keretében – 30 óra képzés

„Nekem fontos a személyes hatékonyságom! – perszonális kompetenciafejlesztés a hatékonyság szolgálatában” c. képzés

–          Műhelymunka – 12 alkalom

–          Tanulmányút – 8 hazai és 1 vajdasági

–          Tanulmányozni kívánt terület, szolgáltatás megismerése nemzetközi együttműködés keretében – 2 alkalom

–          Konferencia – 2 alkalom

–          A projekt széles körű megismertetése – 2 alkalom

A pályázatban megvalósuló szakmai kutatásban 100 fő romániai és 100 fő magyarországi, a célcsoportként meghatározott, főként a hátrányos helyzetben lévő gyermekekkel foglalkozó szakembert kerestünk meg, és végeztünk összehasonlító kérdőíves vizsgálatot, eredményképpen felmértük szociológiai sajátosságukat. Mélyinterjút készítettünk 6 magyarországi tanoda szakemberével (Kisszállási SC Tanoda/Kisszállás, Kis-csillag Tanoda/Jászberény, Fekete Láng Tanoda/Komló, Napfény Tanoda/Battonya, Emberöltő Alapítvány- Csodaszarvas Tanoda és Csillagtúra Tanoda /Szarvas, Békésszentandrás, Tele-Tanoda/Ópályi), interjúkérdéseket tettünk fel a határon túli szervezetek képviselőjének (Páll Éva/Szent Ferenc Alapítvány, vitéz Máté János/TÖKHE, Faragó Zoltán/Szabó Dénes Egyesület, Korpás Árpád/Pozsonyi Kifli Polgári Társulás), a feldolgozott eredményekről kutatási zárójelentés készült.

A projekt keretében a  hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésével/nevelésével foglalkozó közösségek területén történő jó gyakorlatok, tapasztalatok átvétele és átadása történt, melyet egy szakmai és módszertani összegzésben rögzítettünk.

Hangsúlyt fektettünk az alulról tervezésre, mely során az adott terület helyi szereplői véleményünk szerint viszik tovább mindazokat a jó gyakorlatokat, melyek illeszkednek saját kulturális és nevelési értékeikhez. Igyekeztünk a gyakorlatban is bemutatni mindazokat a jó példákat, amelyek nélkülözhetetlenek a hátránykompenzáció leküzdésével foglalkozó szakemberek részére, ezáltal hozzájárulva a fejlesztési célok eléréséhez.

Kisszállás, 2020. február 16.

A sárga körmök mögött

Mutasd a körmöd, és megmondom mi a bajod! A köröm ugyanis a hajhoz és a bőrhöz hasonlóan árulkodik az egészségről....